Di Matteo ‘ozbiljan’ kandidat u Chelseaju

Pomoćni trener Chelseaja Roberto Di Matteo postao je „ozbiljan kandidat“ za mjesto trenera te ekipe, nakon što je osvojio trofej Lige prvaka, izjavili su viši zvaničnici londonskog kluba u nedjelju.

„Robbie je uradio nevjerovatan posao, vratio je samopouzdanje igračima i postigao značajan uspjeh“, rekao je predsjednik Chelseaja Bruce Buck.

„Posljednjih šest ili osam sedmica trenerske spekulacije smo ostavili po strani i koncentrirali se na Barcelonu, FA Kup i Bayern, ali sada je vrijeme da to riješimo. Roberto je definitivno kandidat, napravio je sjajan posao i moramo ga ozbiljno uzeti u razmatranje.“

Di Matteo, koji je prije manje od tri mjeseca od Andrea Villas-Boasa, kao privremeni trener preuzeo klub u rasulu, osvojio je FA Kup i Ligu prvaka.

Kazna

Trener nogometaša Bayerna Yupp Heynckes izjavio je da je njegov tim nadigrao Chelsea, ali da jednostavno nije znao iskoristiti brojne šanse koje su se redale ispred protivničkog gola.

Chelsea  je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca sa 4:3 (1:1) stigao do prvog trofeja Lige prvaka u historiji kluba.

“Propustili smo previše izglednih šansi. Igrali smo dobro i imali veći posjed lopte, ali nismo znali to iskoristiti. Jednostavno, ako ne realiziraš onolike prilike, slijedi kazna, to je staro nogometno pravilo”, rekao je Heynckes poslije utakmice.

Strijelac vodećeg gola za Bavarce Thomas Mueller smatra da je njegova ekipa bila bolja i da nije zaslužila izgubiti.

“To je nogomet. Viđali smo ovo u prošlosti, ne dešava se uvijek da bolja ekipa ima trofej u ruci”, rekao je Mueller.

Manjak samopouzdanja

Neki igrači Bayerna, uključujući i Arjena Robbena, odbili su pucati jedanaesterce na kraju utakmice, što je prisililo trenera da među izvođače stavi i golmana Manuela Neuera.

“Neki od mojih igrača nisu imali dosta samopouzdanja i nisu se osjećali dovoljno sigurni da izvode kaznene udarce. Bili su umorni nakon 120 minuta igre. Ne možete nikoga prisiliti na puca penale”, kazao je Heynckes, dodajući da je među tim igračima bio i Robben, koji inače izvodi sve Bayernove kaznene udarce, ali je sinoć promašio jedan u prvom dijelu produžetaka.

“Nije bio dovoljno siguran. Zato je Neuer išao pucati. To je razumljivo, sasvim legitimno i nešto što ja trebam znati”, dodao je Heynckes.


Drogba: Heroj “Plavaca” [Getty]

Nogometaš Chelseaja Frank Lampard izjavio je da je Didier Drogba najzaslužniji što je londonski klub postao prvak Evrope.

“Ne mogu vjerovati šta smo uradili. Imali smo tešku sezonu, ali pokazali smo odlučnost i timski duh. Didier Drogba nas je izvukao, on je naš glavni igrač i junak.

Bez njega ne bismo mogli stići ovdje, dao je golove u velikim utakmicama” rekao je Lampard poslije finala.

On je dodao da su igrači Chelseaja dugo maštali da stignu do trofeja Lige prvaka.

Strijelac pobjedonosnog gola u penal seriji Didier Drogba rekao je da se osjeća fantastično, jer se njegov klub konačno popeo na krov Evrope.

“Ovu ekipu krasi sjajan duh. U Chelseaju sam osam godina i naši igrači su naučeni da nikada ne odustaju i uvijek igraju do kraja. Vjerovali smo u trijumf čak i da je Robben postigao gol u produžetku. Mata mi je prišao i rekao da se možemo vratiti”, rekao je Drogba.

“Mata mi je prišao i rekao da se možemo vratiti i ako Robben pogodi penal”, rekao je Drogba.

Sreću nakon pobjede i prve titule Lige prvaka u historiji kluba nije mogao sakriti ni Ashley Cole.

“Trebali smo izgubiti s obzirom na to koliko je Bayern imao prilika za gol. Nismo se predavali ni kada smo izgubili protiv Napolija u Italiji. Znali smo da imamo dobre šanse u penal lutriji, jer je na golu Petr Cech”, rekao je Cole.

Novi ugovor Drogbi

Buck je izjavio u nedjelju da šampion Lige prvaka sprema novi ugovor za Drogbu.

Heroju pobjede za Chelsea ugovor sa “Plavcima” istječe slijedećeg mjeseca.

“Izvršni direktor Ron Gourlay će se tokom sedmice sastati sa Drogbinim menadžerom i vidjet ćemo kako će teći pregovori”, rekao je Buck.

On je dodao da klub planira, prije 18. jula i početka turneje u Sjedinjenim Američkim Državama, imenovati stalnog trenera.

Drogba je ove sezone odbio jednogodišnje produženje saradnje, a za njegove usluge zainteresirano je nekoliko evropskih klubova, kao i kineski Shanghai Shenhua.

Reprezentativac Obale Slonovače u Chelsea je stigao 2004. godine iz Marseillea i od tada je s klubom osvojio tri Premier lige, četiri FA Kupa i Ligu prvaka.

Za klub sa Stamford Bridgea odigrao je 221 utakmicu i postigao stotinu golova, a titulu najboljeg strijelca Premier lige osvajao je 2007. i 2010. godine.

Izvor: Agencije