DF prekida bojkot parlamenta Crne Gore

Bojkot parlamenta crnogorske opozicije traje od 7. novembra 2016. godine, kada je i konstituiran skupštinski saziv (Screenshot / YouTube)

Opozicijski Demokratski front vratio se u Crnogorski parlament i tokom premijerskog sata optužio predsjednika vlade Duška Markovića da vrši državni teror nad tom koalicijom.

Zastupnici Fronta optužili su Markovića da utječe na tužiteljstvo i pravosuđe u sudskom procesu “državni udar” u kome se čelnici Fronta terete za planiranje terorističkog napada na dan izbora prošle godine. Marković je optužbe DF-a nazvao izmišljotinama, i kazao da jedini teror vrši Front, te da je pokušaj da on preraste u terorizam 2016. država spriječila.

“Mi vas pozivamo kao ozbiljan politički subjekt- nemojte da se igrate sa stabilnošću Crne Gore. Ovdje ste ispred ove Skupštine tukli ljude, gazili, trovali… Nakon toga, napravili ste mnogo faula. Na kraju ste izmislili čitav državni udar, navodno državni udar, od kojeg ste koristi imali samo vi. I sad treba da na osnovu tog državnog udara, držite pocijepanu opoziciju”, kazao je Andrija Mandić, čelnik Demokratskog fronta.

Marković: Spriječen haos

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da je na dan izbora reagirala pravna država i spriječila haos na ulicama.

“Predsjednik vlade nije nikakav naredbodavac u državnoj vlasti, a posebno ne sudskoj grani vlasti. Ona je samostalna i nezavisna u svom radu, a sudsku vlast vrše sudovi, a ne predsjednik vlade. Pošto vi to veoma dobro znate, jasno je da ovakvim pitanjem želite da manipulišete javnošću. Veoma providno. Premijer niti hapsi, niti oslobađa, niti pokreće, niti zaustavlja tužilačko- sudske procese”, istakao je premijer Duško Marković.

U Skupštini Crne Gore danas je na dnevnom redu “premijerski sat”, u okviru koga će na poslanička pitanja odgovarati premijer Duško Marković.

Osim predstavnika vladajuće koalicije u parlamentu se nalaze i poslanici Demokratskog fronta, koji će povratkom u Skupštinu označiti prekid bojkota ove institucije, javlja agencija Anadolija.

Bojkot parlamenta crnogorske opozicije traje od 7. novembra 2016. godine, kada je i konstituiran skupštinski saziv.

Opozicija se na bojkot parlamenta odlučila iz razloga jer smatraju da parlamentarni izbori održani 16. oktobra 2016. nisu bili održani u fer i demokratskoj atmosferi.

Nastavak bojkota

Poslanici DF-a vraćaju se danas na “premijerski sat” kako bi postavljali pitanja u vezi sa presudom poslaniku DF-a Milanu Kneževiću, koji je osuđen na sedam mjeseci zatvora, jer je 17. oktobra 2015. fizički nasrnuo na policajca Miljana Markovića ispred Skupštine.

Osim poslanika DF-a, prekid opozicionog bojkota podržat će i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Građanska opozicija, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska Crna Gora, Demos, URA i Socijalistička narodna partija (SNP) ostat će i dalje pri stavu da treba bojkotirati sjednice Skupštine Crne Gore.

SDP se 28. aprila ove godine na kratko vratila u parlament, kako bi podržala ulazak Crne Gore u NATO.

Izvor: Al Jazeera i agencije