Cerar o sporovima s Hrvatskom: Za dijalog smo kad ima smisla

Ljubljanska banka
Slovenija tvrdi da je pitanje stare devizne štednje stvar budućih sukcesijskih pregovora (EPA)

Slovenski premijer Miro Cerar, domaćin sastanka na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), na kojemu sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković, osvrnuo se u izjavi novinarima na odnose s Hrvatskom, rekavši da će njegova vlada nastaviti sa započetim pravnim procesima u vezi prijepora oko arbitraže i hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, ali da je “otvorena za dijalog kad on ima smisla”.

“Slovenija je uvijek otvorena za dijalog kad je to moguće i kad ima smisla i to će se nastaviti, ali nećemo popustiti kad se radi o našim pravnim interesima”, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u pauzi susreta na vrhu i pred svečani ručak priređen za sudionike sastanka.

Po riječima Cerara, Slovenija je “bila primorana” na pravne poteze jer Hrvatska na njena ranija upozorenja “nije reagirala”, pa će se ti postupci, kako je najavio, i nastaviti, osim ako Hrvatska u međuvremenu ne pristane na primjenu arbitraže i ne promijeni stajalište o tužbama protiv Ljubljanske banke zbog tzv. prenesene štednje pred hrvatskim sudovima, prenosi Hina.

Odgovarajući na pitanje novinara kako to da nije došlo do bilateralnog sastanka s hrvatskim premijerom Plenkovićem, u situaciji kad među državama postoje otvorena pitanja poput arbitraže i devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, Cerar je kazao da je s Plenkovićem razmijenio nekoliko riječi, no da nije bilo prilike za temeljitiji razgovor o problematičnim pitanjima.

Predložio je da se o tome ne raspravlja opširnije dok su u tijeku postupci koje je u vezi s otvorenim pitanjima pokrenula Slovenija, ocijenivši da je njihovo rješavanje zbog razlika i hrvatskog stajališta o arbitraži došlo “u slijepu ulicu”.

Cerar: Protupravne presude hrvatskih sudova

Slovenski je premijer pritom ponovio poznata stajališta svoje vlade da Hrvatska nepristajanjem na implementaciju arbitražne presude krši međunarodno pravo, zbog čega se Slovenija obratila Europskoj komisiji i najavila moguću tužbu sudu EU-a u Luksemburgu, a “protupravnim” je nazvao i presude hrvatskih sudova protiv Ljubljanske banke jer ih je po stajalištu Ljubljane trebalo obustaviti prema memorandumu dviju vlada potpisanom u slovenskim Mokricama pred ulazak Hrvatske u EU.

Upitan kako to da je njegova vlada u ponedjeljak zatražila posredovanje Europske komisije u spornom pitanju tužbi protiv Ljubljanske banke iako je riječ o pitanju koje je aktualno već godinama i nije li to povezano sa skorašnjim parlamentarnim izborima u Sloveniji, slovenski je premijer kazao da je njegova vlada Komisiji zahtjev za posredovanjem uputila tek sada jer se je to poklopilo s novim presudama protiv Ljubljanske banke iako je Slovenija obavijestila još 2015. godine o tome da te procese treba obustaviti.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ranije je skeptično reagirao na pismo koje je premijer Miro Cerar uputio Europskoj komisiji, zatraživši posredovanje u sporu s Hrvatskom u vezi tzv. neprenesene devizne štednje hrvatskih građana u bivšoj Ljubljanskoj banci Zagreb.

“Ja nisam optimist jer to nije jedini slučaj hrvatskog kršenja međunarodnih ugovora”, kazao je u vezi s Cerarovom inicijativom o posredovanju Komisije Erjavec, komentirajući slučaj novinarima, pri otvaranju dvodnevnog summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na Brdu kod Kranja, prenosi Hina.

Erjavec je kazao da Hrvatska već krši arbitražni aporazum o granici te da ne poštuje niti arbitražnu presudu u slučaju INA-MOL.

Vlada u ostavci koju vodi Cerar zamolila je Komisiju za medijaciju, kako bi se postupci pred hrvatskim sudovima koje su pokrenuli Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka, zaustavili uz navod da to smanjuje vrijednost Nove Ljubljanske banke (NLB) koju je Slovenija prema dogovoru s Komisijom dužna privatizirati, odnosno prodati tri četvrtine njenih dionica.

Slovenija: Stvar sukcesijskih pregovora

Slovenija u pismu predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru tvrdi da je pitanje stare devizne štednje stvar budućih sukcesijskih pregovora i da je memorandumom iz Mokrica pred ulazak Hrvatske u EU bilo dogovoreno da se svi sudski postupci protiv slovenske banke u Hrvatskoj obustave.

Premijer Cerar obratio se Bruxellesu za posredništvo i zato jer je naveo da Hrvatska do sada nije reagirala na pozive da hrvatski sudovi prekinu sve postupke niti reagirala na diplomatsku protestnu notu, pa jedino ostaje intervencija Komisije, odnosno njezino posredovanje.

Kako navode slovenski pravni izvori takva medijacija u europskoj praksi prilično je rijetka, a da bi ju Komisija prihvatila nužna bi bila i prethodna privola hrvatske strane.

Ako do medijacije Komisije ipak dođe i ona ne bude uspješna, onda će Slovenija morati Hrvatsku tužiti pred sudom EU-a u Luksemburgu, upozorio je slovenski šef diplomacije, reagirajući na pismo Komisiji koje su potpisali premijer Miro Cerar i ministrica financija Mateja Vraničar Erman.

“Ne ide drukčije. Kad imaš susjeda koji eklatantno krši međunarodne propise, onda ti ne preostaje ništa drugo nego koristiti pravna sredstva jer drugih mogućnosti ni nemaš”, kazao je Erjavec.

Erjavec je također rekao kako je moguće da se na marginama summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) koji se održava na Brdu kod Kranja u utorak sastanu slovenski i hrvatski premijer, ali da je s obzirom na aktualnu situaciju bolje da “do bilateralnog susreta ni ne dođe”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovat će u utorak na sastanku na vrhu SEECP-a, a slovenski mediji nagađaju da bi tom prilikom moglo doći i do njegova susreta s domaćinom skupa, slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

Erjavec: Bolje da do susreta ne dođe

Kako je objavila Slovenska televizija, njihov susret na marginama sastanka je moguć iako za sada nije predviđen.

Domaćin sastanka, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, kazao je u izjavi za medije da će za razgovore Plenković-Cerar na Brdu kod Kranja jamačno biti prigode. 

S druge strane, dodao je, s obzirom na različitost stajališta dviju strana o arbitraži i drugim pitanjima i s obzirom na činjenicu da je slovenska vlada u ostavci i obavlja samo tekuće poslove “možda bi bilo bolje da do bilateralnog susreta ni ne dođe”.

Erjavec je kazao da slovenski premijer Cerar za utorak uz skup ima i dogovorene bilateralne susrete s premijerom Kosova Ramushem Haradinajem i predsjednikom vlade BiH Denisom Zvizdićem.

Također je rekao da je nastavak širenja EU-a  jedan od prioriteta Slovenije koja od lipnja prošle godine predsjedava inicijativi  SEECP te da je u ponedjeljak na Brdu dogovoreno da nakon Slovenije jednogodišnje predsjedavanje preuzme BiH, a nakon BiH inicijativom će po njegovim riječima predsjedavati Kosovo.

Izvor: Agencije