Devetero povrijeđenih u novom napadu Husa na aerodrom Abha

Abha se nalazi u blizini saudijsko-jemenske granice (Al Jazeera)

Devet osoba rano u utorak povrijeđeno je u napadu jemenskih Husa dronom na saudijski aerodrom Abha, navodi se u objavi saudijske koalicije.

U saopćenju, koje je prenijela saudijska novinska agencija, koalicija u Jemenu navodi da je u napadu povrijeđeno devet civila, od kojih je jedan Indijac i osam Saudijaca.

Trenutno se svi nalaze u stabilnom stanju.

Husi, koji se bore u Jemenu, nedavno su pojačali napade na ciljeve u Saudijskoj Arabiji, koja predvodi koaliciju koja ratuje protiv njih.

Glasnogovornik Husa izjavio je kako je grupa izvela “veliku operaciju” usmjerenu na aerodrom, objavila je televizija Al-Masirah, koja je pod kontrolom Husa.

Nastavljeni letovi

Saudijska televizija Al-Arabiya izvijestila je da su na aerodromu Abha nastavljeni letovi.

Sirijac s prebivalištem u Saudijskoj Arabiji prošlog mjeseca je preminuo od rana zadobijenih u napadu bespilotnom letjelicom na aerodrom Abha, a za koji su odgovornost preuzeli Husi.

Rat u Jemenu počeo je sukobom između Vladinih snaga, koje vojno pomažu Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, te pobunjenih šiitskih Husa, koji imaju podršku Irana.

Taj rat se smatra i “posredničkim”, a u kojem se za prevlast u regiji sukobljavaju sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran.

Deseci hiljada žrtava

Husi, međutim, opovrgavaju da su marionete Irana i tvrde da je cilj njihove revolucije okončati korupciju.

Husi su zauzeli velika područja na zapadu i sjeveru Jemena, uključujući glavni grad Sanu.

U četverogodišnjem građanskom ratu u Jemenu poginuli su deseci hiljada ljudi, među kojima su brojni civili.

Oko 3,3 miliona ljudi je zbog rata raseljeno, a 24,1 milion osoba, više od dvije trećine stanovništva, ugroženo je potrebna im je humanitarna pomoć.

Izvor: Agencije