Devetero poginulih u napadu na granici Sirije i Turske

Niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju (Anadolija)

Najmanje devetero ljudi, među kojima četvero civila (dvoje djece), ubijeno je u subotu u eksploziji automobila bombe u sirijskom gradu u blizini turske granice, saopćila je ratna nadzorna grupa.

Još 22 osobe su ranjene u eksploziji u sjeveroistočnom gradu Tal Abyad, koji kontroliraju turske snage i njima saveznički sirijski pobunjenici, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju, posljednju u nizu napada na sirijske gradove od kako su turske snage pokrenule ofanzivu na sjeveru Sirije u prošlom mjesecu, prenosi Fena.

Pobunjenici u turskom savezništvu okrivili su za napad kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), koje zvanična Ankara smatra “teroristima”, povezanim sa separatističkim pobunjenicima protiv kojih se bori na vlastitoj teritoriji.

Sporazumi o dva primirja

“Današnja eksplozija nosi sve oznake YPG-a. Na njihov tipičan način, automobil nakrcan eksplozivom postavljen je na glavnu ulicu i raznesen je na daljinsko upravljanje”, izjavio je komandant milicije Narodna vojska za agencije dpa.

Turska i njeni saveznički sirijski pobunjenici osvojili su Tal Abyad i okolne regije nakon pokretanja vojne ofanzive na sjeveroistoku Sirije 9. oktobra protiv kurdskih milicija na toj teritoriji.

Dva sporazuma o primirju, prvi sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugi s Rusijom, doveli su do pauze u turskoj operaciji.

Izvor: Agencije