Devetero mrtvih u samoubilačkom napadu u Afganistanu

Bombaš je aktivirao eksploziv dok je vozilo prolazilo kroz stambenu četvrt (Reuters)

Najmanje devet osoba, među kojima su i civili, ubijeno je kad je bombaš samoubica napao policijsko vozilo u istočnom afganistanskom gradu Jalalabadu u četvrtak, saopćili su lokalni zvaničnici.

Atahullah Khogyani, glasnogovornik guvernera pokrajine Nangarhar, rekao je da je bombaš aktivirao eksploziv dok je vozilo prolazilo kroz stambenu četvrt, prenose agencije.

Pet civila, među kojima je i dijete, te četvorica policajaca ubijeni su, a još je 12 civila i policajaca ranjeno, saopćio je Khogyani.

Intenzivirani zračni udari

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali su pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) često izvodili nizove samoubilačkih bombaških napada na vladine urede, škole i humanitarne organizacije u Jalalabadu, najvećem gradu u Nangarharu.

Afganistanski vladini i američki vojni zvaničnici saopćili su da će intenzivirati zračne udare i operacije na eliminiranju oružanih grupa, koje su se prvi put pojavile u Nangarharu 2015.

I pored činjenice da su razgovori između američkih zvaničnika i talibanskih čelnika intenzivirani u posljednjim mjesecima, u cilju uvođenja mira i okončanja više od 17 godina rata u Afganistanu, borbe i napadi pobunjenika nastavljaju se širom zemlje, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije