Deutsche Bank kažnjena sa 630 miliona dolara

Kriminalistička istraga protiv ove banke u SAD-u i dalje traje (Reuters)

Njemačka Deutsche Bank suočila se s kaznama na dva kontinenta, u Evropi i Americi, povodom istog krivičnog djela, koje će je zajedno koštati 630 miliona dolara.

Britanska uprava za finansije kaznila je Deutsche Bank sa 163 miliona funti (204 miliona dolara) zbog “ozbiljnih” propusta u radu vezanih za tvrdnje da je pomogla bogatim Rusima da iznesu milijarde dolara iz zemlje, izvještava agencija Bloomberg.

Klijenti su se, kako se navodi, koristili Deutsche Bankom za transfer oko 10 milijardi dolara iz Rusije na nepoznate bankarske račune “na način koji veoma upućuje na finansijski kriminal”, naveo je britanski finansijski regulator u saopćenju.

Regulator je utvrdio da su klijenti u bankinoj poslovnici u Moskvi kupovali ruske vrijednosne papire u rubljama, a druga je strana iste te vrijednosne papire prodavala po istoj cijeni i količini u američkim dolarima preko poslovnice Deutsche Banka u Londonu.

Novac je na taj način iznošen iz Rusije između 2012. i 2015. godine.

‘Pranje novca’ u SAD-u

Šest milijardi dolara preneseno je na nepoznate račune u stranim bankama u državama kao što su Kipar, Estonija i Latvija, dok se sumnja da je blizu četiri milijarde dolara izneseno posredstvom tzv. jednostrane trgovine.

Odluka Britanske uprave za finansije uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je u američkoj saveznoj državi New York njemačkom zakonodavcu izrečena novčana kazna za isto krivično djelo “pranja 10 milijardi dolara novca”.

Njujorško Ministarstvo za finansijske usluge kaznilo je banku sa 425 miliona dolara, a kriminalistička istraga Ministarstva pravosuđa SAD-a i dalje je u toku.

Ove odluke britanskih i američkih regulatora dolaze samo sedmicu nakon što je Deutsche Bank pristala platiti kaznu od 7,2 milijarde dolara u građanskoj parnici kako bi se obustavila istraga u SAD-u vezana za njenu umiješanost u prodaju “toksičnih hipotekarnih dugova”.

Mada je banka vršila pritisak kako bi okončala provjere regulatora, istrage o tome je li manipulirala deviznim kamatama i cijenama plemenitih metala nisu riješene, podsjeća Bloomberg.

Izvor: Agencije