Deutsche Bahn naručio 30 ICE vozova od Siemensa

Deutsche Bahn je saopćio da će novi ICE vozovi biti stavljeni u upotrebu od 2022. godine (EPA)

Njemački nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn naručio je 30 novih ultra brzih vozova od kompanije Siemens u vrijednosti od milijardu eura.

Novi ICE vozovi bit će stavljeni u upotrebu od 2022. godine, i to najprije na relaciji između zapadnog dijela države, pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, na sjeveru, i Minhena, na jugu zemlje.

Iz kompanije je saopćeno da će se flota vozova na dugim relacijama uvećati za 20 posto u narednim godinama, kao i da je u opciji mogućnost kupovine još 60 ultra brzih vozova.

Deutsche Bahn je saopćio da se potražnja znatno smanjila uslijed pandemije korona virusa, ali da, u dugoročnoj perspektivi posmatrano, sve ide u prilog razvoju željeznice, koja ne zagađuje životnu sredinu.

Niže cijene karata

Kompanija je smanjila cijenu karata početkom ove godine, kada je njemačka vlada smanjila porez na dodanu vrijednost na cijene karata, u sklopu mjera uvedenih s ciljem borbe protiv klimatskih promjena, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Od 1. jula vlada je smanjila sav porez na dodanu vrijednost za period od narednih šest mjeseci, kako bi se podstakao oporavak ekonomije nakon pandemije korona virusa, što je dovelo do dodatnog smanjenja cijena karata.

Izvor: Agencije