Oglasi

Desničarske stranke zajedno na izborima u Izraelu

U koaliciju ne ulazi Židovska snaga, koja je i ranije išla samostalno i nije osigurala dovoljno glasova za Knesset.
Benny Gantz, Benjamin NetanyahuSlijede treći izbori u godinu dana, jer ni Benjamin Netanyahu, ni Benny Gantz nisu uspjeli formirati koalicionu vladuEPA - Arhiva

Religiozno-nacionalističke stranke u Izraelu ujedinile su snage pred parlamentarne izbore u ožujku, treće u godinu dana.

Stranke su postigle dogovor nakon tjedana pregovaranja, ali u koaliciju ne ulazi stranka Židovska snaga, koja je i na prethodnim izborima nastupila samostalno i nije osigurala dovoljno glasova da uđe u Knesset, prenosi Beta.

Glavni kandidati Židovske snage su nasljednici pokojnog rabina Meira Kahanea, koji se zalagao za nasilno uklanjanje Palestinaca i židovsku teokraciju.

Njegova partija Kach je izbačena iz izraelskog parlamenta 1980-ih godina, a SAD je klasificirao Židovsku obrambenu ligu kao terorističku organizaciju.

Dvije struje Bloka

Blok, koji čine tvrdokorni religiozni Izraelci, od kojih su mnogi doseljenici sa Zapadne obale, ima dvije struje.

Jednu čine tradicionalisti koji prate konzervativne političke direktive rabina, a drugu, liberalniju, predvodi ministar obrane Naftali Bennett, koji želi proširiti utjecaj svoje stranke pred izbore 2. ožujka.

Bennett se otcijepio od stranke Židovski dom i formirao listu Nova desnica, koja nije uspjela prijeći prag na izborima u travnju prošle godine.

Na izborima u rujnu, religiozno-nacionalističke stranke su se ujedinile, a na čelu liste je bio popularni konzervativni ministar pravde Ayelet Shaked.

U Izraelu će izbori biti održani treći put u godinu dana jer ni Benjamin Netanyahu ni Benny Gantz nisu uspeli da formiraju koalicionu vladu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.