Desničarska scena Amerike u Trumpovoj eri

Al Jazeera je analizirala neke od frakcija američke krajnje desnice, objašnjavajući sličnosti i razlike između njih (EPA)

Budući da su tokom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i njegovim izborom na predsjedničku poziciju, grupe kao što je alt-desnica postale prominentnije, razlikovanje između različitih struja koje sačinjavaju krajnju desnicu postalo je izazovno.

Medijske kuće i politički komentatori naprezali su se da definišu parametre, često netačno etiketirajući istaknute ličnosti krajnje desnice kao pripadnike alt-desnice.

Al Jazeera je analizirala neke od frakcija američke krajnje desnice, objašnjavajući sličnosti i razlike između njih.

Alt-desnica

Alt-desnica je labava koalicija ultradesničarskih grupa koja uključuje populiste, bijele supremaciste, bijele nacionaliste, neokonfederativce i neonaciste. Mnogi alt-desničari promoviraju različite oblike bjelačke nadmoći, bjelačkog nacionalizma, antisemitizma i poricanja holokausta.

Izraz „alt-desnica“ smislio je američki bijeli supremacista Richard Spencer 2008. godine, da pruži alternativu neokonzervativnoj politici koja je dominirala establišmentom Republikanske stranke u proteklim decenijama.

Nedugo nakon Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima u novembru 2016., ovaj pokret je postao uobičajena tema u SAD-u, kada je Spencer poveo publiku u povicima dok su izvodili pozdrave u nacističkom stilu. Spencer je zagrmio: „Živio Trump! Živio naš narod! Živjela pobjeda!“

Ovaj pokret promovira ono što naziva „bijelim identitarijanizmom“, pogledom na svijet koji zagovara evropsku rasnu i kulturološku prevlast. Alt-desničari često navode rasnu nauku kao opravdanje za svoje poglede.

Istraživači i stručnjaci ističu da je seksizam neizostavan kod alt-desnice kao i rasizam, ističući da među kadrom ovog pokreta ima svega nekoliko žena. Jedan izuzetak je Brittany Pettibone, koja doprinosi radu švedskih bjelačkih nacionalističkih video platformi AltRight.com i Red Ice.

Među grupama uključenim u ovaj pokret su: Spencerova ekspertska organizacija Institut za nacionalnu politiku; Nacionalni socijalistički pokret; Neokonfederativna liga Juga; bjelačka supremacistička grupa Identity Evropa, i među ostalima, neonacistička organizacija Vanguard America.

Organizovanje na internetu omogućilo je uspjeh alt-desnice.

Ključne web stranice su: AltRight.com, blog Occidental Dissent; neonacistička web stranica Daily Stormer; Radix Journal; web stranica Counter-Currents i blog the Right Stuff, između ostalih.

Alt-desnica ima mnogo poveznica sa grupama u Evropi, od kojih mnoge postoje od ranije.

Neke istaknute ličnosti unutar alt-desnice su: Andrew Anglin iz Daily Stormera, Mike Peinovich iz the Right Stuffa, Nathan Damigo iz Identity Evrope; David Duke, bivši vođa Ku Klux Klana; Matthew Heimbach iz Tradicionalističke radničke partije i švedski biznismen  Daniel Friberg.

Alt-light (nova desnica)

Izraz alt-light (nova desnica) koristi se da opiše poprilično umjerenu grupu ličnosti, organizacija i web stranica krajnje desnice.

Za razliku od poziva alt-desnice za uspostavljanje bjelačke etnodržave, alt-light promovira ekstremnu verziju američkog nacionalizma i često izbjegava otvoreno rasističku i bjelačku supremacističku politiku koju zagovara alt-desnica. Većina stavova nove desnice zasnovana je na podršci predsjedniku Trumpu.

Najistaknutija web stranica nove desnice je Breitbart News, blog krajnje desnice na čijem je čelu Steve Bannon, koji je kratko bio Trumpov glavni strateg. Osim tog, sve je popularnija kanadska stranica Rebel Media koju finansira desničarska medijska ličnost Ezra Levant.

Neki od najznačajnijih ličnosti unutar nove desnice uključuju: provokatora Milu Yiannopoulosa; medijsku ličnost Gavina McInnesa; novinarku i aktivisticu Lauren Southern; ličnost s društvenih mreža Mikea Cernovicha; medijsku ličnost Alexa Jonesa i teoretičara zavjere Jacka Prosobieca.

Yiannopoulous je ranije bio urednik za oblast tehnologije na portalu Breitbart News, ali je otpušten nakon oštre reakcije javnosti na njegove komentare u odbranu pedofilije. Nedavno je organizovao antimuslimanske skupove i manifestacije za „slobodu govora“.  On često verbalno napada imigrante, transseksualce i feministe.

McInnes je suosnivač kompanije Vice Media koju je napustio 2008. Nedavno je vodio online program na web stranici Rebel Media. Osim tog, osnovao je ultradesničarsku grupu Ponosni momci, koja za sebe kaže da je čine „zapadnjački šovinisti“ i da se protivi feminizmu. Grupa Ponosni momci često se hvali time što traži fizičke sukobe sa antifašistima poznatim pod nazivom Antifa.

Osim tog, postoji i nekoliko web stranica teoretičara zavjere koji pripadaju domeni alt-lighta. Najpoznatija je InfoWars, koju vodi Alex Jones. Trump se 2015. godine, kada je bio predsjednički kandidat, pojavio na InfoWarsu i intervjuisao ga je Jones.

Brojne alt-light grupe se protive pokretu alt-desnice, dok su druge učestvovale na istim skupovima i događajima kao i alt-desničari.

Milicijske grupe

Većina milicijskih organizacije za sebe kaže da su „patriotske“ grupe. Najveća i najaktivnija od svih milicijskih grupa je grupa Čuvari zakletve i Tropostotnjaci (Three Percenters). Članovi ovih grupa često prisustvuju skupovima naoružani puškama i noseći neprobojne pancire.

Iako je teško znati tačan broj ljudi uključenih u ove organizacije, grupa Čuvari zakletve tvrdi da ima desetke hiljada članova širom države.

Historijski gledano, milicije se smatraju antivladinim elementom. Oni su tvrdili da brane američki ustav od političara koji su tražili način da nametnu neustavnu i diktatorsku vlast u državi. Međutim, većina njih su otvorene pristalice Trumpove administracije.

Milicijske organizacije često se pojavljuju na protestima grupa koje smatraju svojim političkim protivnicima – kao što su grupe Black Lives Matter (Životi crnaca su bitni) i antifašisti između ostalih, gdje tvrde da održavaju red noseći oružje.

U grupama poput Čuvara zakletve, članovi su često bivši i sadašnji pripadnici policije i vojske.

Iako ove grupe tvrde da odbacuju rasizam i nadmoć bjelaca, bili su prisutni na mnogim skupovima alt-desnice. Petnaestog aprila, članovi milicija došli su u Berkley u Kaliforniji, gdje su učestvovali u skupu alt-desničara i u uličnim tučnjavama sa Antifom i drugim demonstrantima koji su protestovali protiv alt-desnice.

Sukobi između alt-desnice i nove desnice

Alt-desnica i nova desnica oduvijek dijele nekoliko političkih stavova i imaju zajedničke protivnike. Oba ova kampa se protive Demokratskoj stranci, pokretu Black Lives Matter, Antifi, nedokumentovanim imigrantima i aktivistima koji se za njih bore i drugima.

Neke vođe nove desnice su ranije bili otvorene pristalice alt-desničara, a neki su iz pokreta nove desnice prešli u ekstremniju alt-desnicu.

Proteklih mjeseci povećale su se tenzije između alt-desnice i nove desnice, a njihove podjele su postale jasnije.

U Houstonu u Teksasu, ove su podjele prerasle u fizički sukob.

Grupa Čuvari zakletve je 10. juna zahtijevala da William Fears, 30-godišnji građevinski radnik i aktivista alt-desnice, napusti skup. Pripadnik ove grupe, ljut zbog Fearsovih rasističkih postera i odbijanja da ode, počeo je gušiti Fearsa. Ovaj incident je snimljen i bio je popularan na internetu.

Pred kraj juna, tačnije 25. juna, ova podjela je ponovo došla do izražaja kada su ove dvije grupe održale konkurentska okupljanja „za slobodu govora“ isti dan u Washingtonu.

Tokom ovog događaja, Richard Spencer iz alt-desnice otvoreno je kritikovao svoje umjerenije kolege. „Oni su lašci, prevaranti, oni su nakaze“, rekao je on reporterima komentarišući nove desničare. „Alt-desnica će biti bolja kada jednostavno raskrstimo sa ovim ljudima koji će nas samo usporavati.“

Charlottesville kao ključni trenutak

Dvanaestog avgusta, alt-desničari su prisustvovali skupu nazvanom „Ujedinimo desnicu“ u  Charlottesvilleu, u Virginiji, u znak protesta zbog uklanjanja kipa konfederativnog simbola, generala Roberta E. Leeja.

Tokom ovog događaja, 20-godišnji James Alex Fields automobilom se zaletio u okupljene demonstrante na kontra protestu, pri čemu je smrtno stradala antirasistkinja Heather Heyer.

Nova desnica se pridružila osudi javnosti kada je Fields optužen za ubistvo drugog stepena.

Međutim kritičari su primijetili da je Jason Kessler, bivši novinar koji se nedavno pridružio novodesničarskoj grupi Ponosni momci, organizovao skup.

Ponosni momci su osudili skup.

Još nekoliko ličnosti iz nove desnice osudilo je događaje u Charlottesvilleu, dok su ih alt-desničari slavili.

U razgovoru za Vice News, alt-desničar Chris Cantwell rekao je da je ubistvo Heyer opravdano. Dan nakon skupa, neonacistički web portal Daily Stormer opisao je Heyer kao „debelu, 32-godišnju drolju bez djece“.

S druge strane, Gavin McInnes, tada u Rebel Mediji, osudio je  Jamesa Alexa Fieldsa, koji je optužen za Heyerino ubistvo, kao „domaćeg teroristu“.

Mike Cernovich, pripadnik nove desnice popularan na Twitteru, u odgovoru na nasilje u Charlottesvilleu, osudio je alt-desnicu.

„Sve za što se alt-desnica zalaže je bijeli nacionalizam“, rekao je on za časopis The Atlantic u to vrijeme. „Oni su sada neraspoznatljivi. Gore od tog, njih sada povezuju sa domaćim terorizmom.“

Izvor: Al Jazeera