Desničari za zabranu ezana u Izraelu

Istočni Jerusalem: Prijedlog Ilatova kao dokaz tvrdnji kritičara o rastu rasizma prema Palestincima (EPA)

Desničarski izraelski parlamentarac predložio je zakon kojim bi se u Izraelu zabranio ezan, muslimanski poziv na molitvu, prenosi Washington Post i dodaje kako 20 posto stanovnika Izraela čine Arapi, većinom muslimani.

Robert Ilatov, parlamentarac iz ultranacionalističke stranke Yisrael Beitenu (Izrael naš dom) zatražio je zabranu džamijama da objave poziv koji inače uči lokalni mujezin pet puta dnevno.

Ezan je karakteristika života u mnogim dijelovima svijeta gdje žive muslimani. No, za Ilatova i njegove istomišljenike, on predstavlja „problem buke u životnoj sredini“, navodi američki list.

Predloženi zakon dao bi ovlasti izraelskim vlastima da odluče da li se razglasni sistem može staviti u džamiju, što je de facto pravo da se utiša mujezin.

„Stotine hiljada građana Izraela, u Galileji, Negevu, Jerusalemu i drugim lokacijama centralnog Izraela pate svakog dana zbog buke koju stvara mujezinov poziv sa džamija“, navodi se u predloženom zakonu, prenosi Daily Telegraph.

Ovo nije prvi put da je Ilatova stranka predložila ovu mjeru..

„Marš gluposti“

Drugi član stranke Izrael naš dom ranije je predložio sličnu mjeru, a imao je podršku vođe stranke Avigdora Liebermana, ministra vanjskih poslova Izraela, te premijera Benjamina Netanyahua. Prijedlog je odbačen jer su zvaničnici odlučili da je previše komplicirano uvesti i kontrolirati provođenje takve mjere.

„Ovo je jednostavni marš gluposti. Lično me je sram zbog pokušaja da se uvede ovakav zakon“, kazao je tada predsjednik Izraela Shimon Peres.

Washington Post navodi kako je prijedlog Ilatova dokaz tvrdnji kritičara o rastu rasizma prema Palestincima, „koji njeguju vladajuće desničarske snage u državi“.

Izvor: Agencije