Desničari u vojnoj obavještajnoj službi Austrije

Austrija, Vojska, Vojnici
Pripadnici vojne službe sastavili su listu optužbi (EPA)

Grupa službenika vojne obavještajne službe Austrije upozorava na situaciju u toj ustanovi, navodeći da se u toj instituciji uspostavlja desničarska mreža.

Ta grupa načinila je listu optužbi do koje su došli mediji, a sve sliči na optužbe na račun “civilne” obavještajne službe BVT, koja se odnedavno našla na meti pažnje javnosti, navodi Tanjug.

Na tom spisku pripadnici vojne službe tvrde da su izloženi mobingu, da se provodi ilegalno nadziranje zaposlenih, nedozvoljene istrage i ukazuju na obavještajne operacije koje su bile neuspješne.

Jedan dio optužbi usmjeren je na istragu protiv desničara.

Intenziviranje istrage

Vojna obavještajna služba ima zadatak štititi vojsku Austrije, odnosno paziti da skupine poput neonacista ne budu obučene da rukuju oružjem ili se infiltriraju u oružane snage.

U Njemačkoj, na primjer, tamošnja služba istraživala je informacije o desničarko-ekstremnim vojnicima i policajcima koji se umrežavaju preko društvenih mreža i imaju svoje liste neprijatelja.

Na to je i austrijska vojna služba intenzivirala svoju istragu i pri tom se koncentrirala prije svega na pokrajinu Štajersku.

Obavještajna služba strahuje da u redovima takozvanih “obrambeno-političkih udruženja” postoje desničari.

Tako je udruženje vojnih padobranaca “Ostarrichi” bio predmet istrage i njemačkih vlasti, pošto je najmanje dve osobe bilo deo sumnjivih čet grupa, a i učestvovali su na desničarskom maršu.

Ovo udruženje je u prošlosti često bilo u medijima zbog blizine desničarskom ekstremizmu.

Strah od prenošenja informacija

Udruženje je te optužbe negiralo, a njezin predsjednik Josef Paul Puntigam, koji je brigadir u austrijskoj vojsci, zajedno s predsjednikom Slobodarske stranke Austrije (FPO) u Štajerskoj Mariom Kunasekom je 2015. godine predstavio koncept zaštite granice.

Kada je Kunasek postao ministar obrane, to udruženje postalo je relevatno i dobilo je mogućnost da koristi vojnu infrastrukturu, što je iritiralo vojne obavještajce.

Neimenovani vojni obavještajci strahuju da je redovito dolazilo do prenošenja informacija objektima nadzora te s tim u vezi ukazuju na dva visoka časnika koja su se kandidirala na izborima za FPO.

Izvor: Agencije