Desničari u Beogradu upali na predstavu o Srebrenici

Grupa koja je upala na predstavu pokušala je u više navrata da nadglasa reditelja Zlatka Pakovića (Screenshot)

Oko 20 osoba u majicama sa nacionalističkim simbolima upalo je sinoć u zadužbinu Ilije Kolarca u Beogradu na izvođenje predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“.

Kako prenosi agencija Beta, policija ih je nakon verbalnog sukoba sa rediteljem i glumcima izvela napolje.
Grupa koja je upala na predstavu pokušala je u više navrata da nadglasa reditelja Zlatka Pakovića uzvicima da u Srebrenici nije bilo genocida i da je Ratko Mladić heroj, da bi nakon toga počeli da pjevaju nacionalističke pesme.

‘Ruke su nam vezane’

Organizatori su u nekoliko navrata apelovali na pripadnike MUP-a u civilu da izbace provokatore kako bi se predstava nastavila u miru, na šta je jedan od njih rekao „da su mu ruke vezane“. 

Tek pošto su glumci izašli sa njima da razgovaraju, policija je izvela upadače iz sale.

Glumcima se pridružila i publika, koja je pokušala da izbaci desničare napolje.

Na pitanje novinara zbog čega nisu spriječili ulazak ljudi za koje se moglo procijeniti sa kakvim namjerama dolaze, jedan od pripadnika policije rekao je da je ulaz slobodan i da nisu mogli da reaguju, ali da će sve procesuirati.

Dodao je da je bilo bitno da ne dođe do fizičkog konflikta.

Predstava je inače organizovana poslije komemorativnog skupa u centru Beograda, a povodom 24. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Isti mladići koji su upali na predstavu bili su i u parku kod Predsjedništva Srbije gdje su predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, nekoliko ambasadora i javnih ličnosti palili svijeće i odavali poštu srebreničkim žrtvama. 

‘Divljanje je posljedica agresije s vrha države’

I na tom skupu su nacionalisti dobacivali i novinarima koji su izvještavali sa dogadjaja i onima koji su došli da zapale svijeće, ali su fizički bili odvojeni od njih policijskim kordonom.

Divljanje “honorarnih patriota” i njihov upad na pozorišnu predstavu o Srebrenici Zlatka Pakovića, direktna je posljedica verbalne i fizičke agresije koja dolazi sa samog vrha države, izjavila je potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Aleksandar Vučić ceo svoj politički vek deli građane i dovodi društvo na ivicu sukoba. U takvim okolnostima svi smo taoci neoradikalskog ludila koje traje već tri decenije i koje je započeo njegov politički otac Vojislav Šešelj kada je na identičan način prekinuo predstavu ‘Sveti Sava’ u JDP-u 1990. godine“, navela je Tepić u pisanoj izjavi.

Ona je navela da Stranka slobode i pravde traži da se momentalno obezbijede normalni uslovi za rad svim umjetnicima koji treba da bez bilo kakvih ograničenja igraju predstave, interpretiraju i oslikavaju stvarnost, umjesto što su oni i njihova djela žrtve bezumlja sa kojim koketira Vučićev režim.

Izvor: Agencije