Desničari predložili zakon kako bi spasili Netanyahua od sudskog gonjenja

Netanyahu je već skoro 13 godina na vlasti (EPA)

Nepunih sedmicu dana nakon što je vrhovni izraelski tužilac objavio da namjerava da podigne optužnicu protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua, nakon saslušanja, njegovi desničarski saveznici predložili su zakon koji bi to spriječio dok je na funkciji.

Suočen s mogućom optužnicom u tri slučaja korupcije, uključujući jednu optužnicu za mito, Netanyahu navodno planira da uslovi ulazak u koaliciju, za koju se nada da će je on formirati poslije izbora, podrškom za takozvani “Francuski zakon”, kako bi se zaštitio od sudskog gonjenja dok je premijer.

Bezalel Smotrich, drugi čovjek u Uniji desničarskih partija i predsjedavajući frakcije Nacionalne unije u njoj, podnio je danas prijedlog zakona koji bi dao poslanicima moć da blokiraju optužnice protiv članova parlamenta Kneseta, uključujući premijera.

Predlagač je saopštio da bi zakon spriječio ono što je opisao kao nastavak zavjere da se “zbaci” vlada.

Cilj prijedloga je da se izmijene zakoni o imunitetu poslanika tako da se optužnice mogu podizati protiv njih samo nakon odobrenja Kneseta, što bi bio povratak na praksu napuštenu prije 12 godina zbog kritika da štiti korumpirane poslanike od sudskog gonjenja.

Smotrich je rekao da bi se time “omogućilo članovima Kneseta da nadgledaju rad izvršne vlasti bez straha od fabrikovanih slučajeva, ili političkog progona beskrajnim istragama kao sredstvom za politička ‘ubistva'”.

Zakon bi preokrenuo sadašnji sistem, jer sada poslanici moraju glasati da se kolegi da imunitet protiv očekivane optužnice.

Na osnovu prijedloga zakona imali bi moć da blokiraju optužnicu odbijanjem da odobre ukidanje imuniteta.

Sada vrhovni tužilac može da podigne optužnicu protiv bilo kog člana Kneseta, ministra i premijera i tek nakon toga da pita parlament da se ukine imunitet poslanika.

Poslanik ima na raspolaganju 30 dana da traži od parlamentarnog odbora da odluči da li može da zadrži imunitet. Ako komitet odbaci zahtjev, plenum Kneseta glasa da se imunitet oduzme i da suđenje počne.

Ranija verzija zakona, koji Smotrich namjerava da vrati, zahtijeva glasanje u komitetu i na plenumu prije nego što tužilac uopšte podigne optužnicu.

Prvi put u historiji Izraela

Vrhovni tužilac Avichai Mandelblit najavio je u četvrtak prošle sedmice da će podići optužnicu protiv Netanyahua za krivična djela u tri slučaja nakon saslušanja.

To je prvi put u historiji Izraela da je aktuelnom premijeru rečeno da će biti optužen, što je bacilo sjenu na Netanyahuovu kampanju pred izbore 9. aprila. Šezdesetdevetogodišnji Netanyahu je već skoro 13 godina na vlasti i namjerava da peti put bude premijer.

On je sve vrijeme tvrdio da bi odluka tužioca trebalo da bude odložena do poslije izbora kako ne bi uticala na javno mnijenje.

Najnovije ankete pokazuju da Netanyahuov konzervativni Likud ne bi mogao da formira vladajuću desničarsku koaliciju nakon izbora, jer je izgubio nekoliko poslaničkih mandata nakon najave optužnice.

Ankete pokazuju da prvi put Netanyahuov glavni rival bivši komandant izraelske vojske Benny Gantz vodi za dlaku sudeći po odgovorima na pitanje ko je najpodobniji da bude premijer.

Izvor: Agencije