Desničari planirali izvesti puč u Njemačkoj

Federalno tužilaštvo objavilo je da su pretresi provedeni na 13 lokacija u šest saveznih pokrajina (EPA)

U policijskoj akciji protiv desničarskog ekstremizma, izvedenoj u petak u šest njemačkih saveznih pokrajina, uhapšeno je 12 ljudi za koje se sumnja da bi mogli pripadati terorističkoj grupi.

Policijska akcija izvedena je na 13 lokacija, a potraga je krenula od petorice ljudi otprije poznatih vlastima, saopćilo je tužilaštvo u Karlsruheu, prenosi Hina.

Grupa zbog koje je pokrenuta akcija pod istragom je zbog sumnje da je planirala napade na političare, tražioce azila i muslimane.

Takvi planovi, prema riječima istražilaca, još nisu bili dobili konkretnu formu.

Ostali privedeni pod sumnjom su da su dali podršku osnovnoj jezgri grupe i navodno se složili o davanju finansijske podrške, nabavci oružja ili pomoći prilikom izvođenja napada.

Situacija slična građanskom ratu

Dvanaestorica uhapšenih bit će izvedena pred sudiju, koji će odlučiti ostaju li u pritvoru ili ne.

Policijska akcija izvedena je u Baden-Wuerttembergu, Bavarskoj, Donjoj Saksoniji, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Porajnju-Falačkoj i Saksoniji-Anhaltu, a cilj je bio prikupiti dodatne dokaze.

Tužilaštvo je ranije navelo da je petero osumnjičenih, navodno, osnovalo organizaciju u septembru 2019. s ciljem obaranja državnog i socijalnog uređenja u Njemačkoj.

Prema navodima tužilaca, osumnjičeni su željeli neutvrđenim napadima na političare, azilante i muslimane izazvati situaciju sličnu građanskom ratu, prenijela je Anadolija.

Izvor: Agencije