Desnica nadmoćno pobijedila na lokalnim izborima u Grčkoj

U Ateni je Costas Bakoyannis, bivši guverner pokrajine u središtu zemlje, osvojio 65 posto glasova (EPA)

Desna opozicija Nova demokracija (ND) osvojila je u nedjelju gradonačelnička mjesta u Atini i u Solunu te gotovo sve grčke pokrajine, potvrdivši nadmoćnu pobjedu nad ljevicom premijera Alexisa Tsiprasa na evropskim izborima.

Premda na birališta nije izašlo 60 posto birača, ocjenjuju analitičari, dobar rezultat koji su ostvarili kandidati koje podupire ND daju jasnu prednost velikoj konzervativnoj formaciji pet sedmica do prijevremenih parlamentarnih izbora 7. jula.

U Atini je Costas Bakoyannis (41), bivši guverner pokrajine u središtu zemlje, osvojio 65 posto glasova, pokazuju rezultati nakon prebrojavanja 99 posto biračkih mjesta.

Costas Bakoyannis, pripadnik treće generacije grčke političke porodice s desnice, sin je Dore Bakoyannis, prve žene koja je 2003. izabrana za gradonačelnicu Atine.

Poraz ljevice

On je i unuk bivšeg premijera Constantina Mitsotakisa (1990-1993, desnica) i nećak sadašnjeg predsjednika Nove demokracije Kyriakosa Mitsotakisa, glavnog suparnika Alexisa Tsiprasa na skorim parlamentarnim izborima.

Costas Bakoyannis je pred mnoštvom u svom glavnom štabu u centru Atine obećao da će “raditi 24 sata na dan za sve Atinjane”.

ND je na evropskim izborima prije nedjelju dana pretekao premijerovu stranku Syrizu za 9,3 postotnih bodova, što je bila “neočekivana” pobjeda, rekao je Tsipras koji je odmah najavio parlamentarne izbore, tri mjeseca prije planiranog roka.

Poraz ljevice na evropskim i na lokalnim izborima događa se nakon četverogodišnjeg mandata Alexisa Tsiprasa i izlaska zemlje iz programa finansijske pomoći u augustu prošle godine.

Izvor: Agencije