Desnica i mediji potiču na mržnju prema muslimanima

U prvoj sedmici nakon izborne pobjede Donalda Trumpa registrirano je 315 zločina iz mržnje (EPA)

U izvještaju američkog centra za studije ThinkProgress navodi se da je u prvoj sedmici nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u registrirano 315 zločina iz mržnje, uglavnom protiv muslimana i imigranata.  

Vijeće za američko-islamske odnose, najveća američka organizacija koja predstavlja muslimane u Sjedinjenim Američkim Državama, otkrila je polovinom novembra prošle godine da je u 2016. godini broj zločina počinjenih iz mržnje prema muslimanima bio veći nego u 2015. godini, koja je bila lošija od 2001. godine kad je riječ o ovom problemu.

CAIR pojašnjava da je broj napada na džamije u SAD-u tokom 2016. godine premašio 78, a da je jednak broj napada evidentiran i 2015. godine.

U 2015. godini u SAD-u je zabilježeno 250 zločina iz mržnje prema muslimanima, što je najveći broj još od 2001. godine, kada se desio 481 zločin nakon napada 11. septembra, navodi se u studiji koju su priredili istraživači s Univerziteta Kalifornije, objavljenoj u septembru prošle godine.

Populističke parole

Lily Hindy, istraživačica u Fondaciji Century, američkoj nestranačkoj istraživačkoj organizaciji sa sjedištem u New Yorku, kaže da su se zločini počinjeni iz mržnje protiv muslimana u 2015. godini povećali za 70 posto.

Još jedan skok zabilježen je u vrijeme kad je počela Trumpova predsjednička kampanja, zasnovana na populističkim parolama u kojima se pozivalo na zabranu ulaska muslimanima u Ameriku, ali i nakon proglašavanja njegove pobjede u novembru prošle godine.

Prema riječima Hindy, porast zločina iz mržnje protiv muslimana na Zapadu jednim dijelom izazvan je nizom napada u Evropi i SAD-u iako je to uglavnom rezultat antiislamske retorike kojom su se koristili predsjednički kandidati populističke i ekstremne desnice i njihovih pristalica, smatra ona.

Hindy, koja se bavi proučavanjem zločina iz mržnje, kaže: “Kad istaknuti predsjednički kandidat – koji je danas postao predsjednik – poziva na sveobuhvatnu zabranu ulaska muslimanima, a njegovi saradnici kažu da je strah od muslimana opravdan, onda nije iznenađujuće što ljudi osjećaju želju ili hrabrost da napadnu na muslimane.”

Plasiranje pogrešnih informacija

Hindy je, također, ukazala na to da postoje mreže koje se finansiraju milionima dolara i rade kao ekspertne i neprofitabilne organizacije sa zadatkom da objavljuju pogrešne informacije o muslimanskim zajednicama u SAD-u i širom svijeta, čime doprinose povećavanju neprijateljstva prema muslimanima.

Iako nisu objavljeni statistički podaci o razmjerima zločina iz mržnje protiv muslimana u SAD-u tokom 2016. godine, posmatrači očekuju da će doći do nezapamćenih brojki s usponom radikalne desnice, podržane od Trumpa.

Jedan od najtežih incidenata u nizu zločina počinjenih iz mržnje prema muslimanima u prošloj godini dogodio se 12. septembra, kada je zapaljen islamski centar u Fort Pierceu na Floridi. Ovu džamiju posjećivao je Omar Matin, osumnjičeni za stravični napad u noćnom klubu za homoseksualce u Orlandu u junu, u kojem je stradalo 49 osoba.

Nedugo nakon toga napadnute su dvije žene sa hidžabom u Brooklynu (New York City). Napadačica je uzvikivala antiislamske parole i pokušavala strgnuti maramu s njihove glave.

Uloga medija

Engy Abdelkader, profesorica na američkom Univerzitetu Georgetown u Washingtonu i istraživačica nevladinog centra za religiju, mir i odnose u svijetu Berkley, smatra da mediji, također, igraju značajnu ulogu u porastu neprijateljstva prema islamu.

Profesorica dodaje da “Amerikanci vide muslimane kao nasilne i fanatične. To se podudara s medijskom slikom o muslimanima i islamu u kontekstu nasilja, terorizma ili rata iako više od 99 posto muslimana Amerike nisu bili umiješani ni u kakve vrste nasilnog ekstremizma u proteklih 15 godina”.

Dodaje još da akademske studije dolaze do zaključka da su Amerikanci najpodložniji utjecaju ovakvih medijskih poruka te najskloniji pružanju podrške zakonima i politikama koje prave razliku među Amerikancima na osnovu religije.

Američki magazin The Global Communications objavio je 2014. godine studiju koja pokazuje ulogu medija, podržanih od Republikanske stranke, u širenju islamofobije – jedan od najvažnijih jest Fox News Channel. Studija je pokazala da 68 posto onih koji ovaj kanal vide kao relevantan izvor informacija smatra da islamske vrijednosti nisu kompatibilne s američkim vrijednostima, dok taj postotak opada na 37 posto među gledaocima CNN-a.

Ovo nije slučaj samo u SAD-u već i u Evropi. Kandidat Nacionalnog fronta (ekstremne desnice) na predsjedničkim izborima u Francuskoj, zakazanim za maj 2017. godine, nastavlja raspirivati neprijateljstvo prema islamu i imigrantima, pa čak i prema Evropskoj uniji, koju smatra odgovornom za njihov dolazak. 

Sa svoje strane, pristalice ekstremnih desničarskih stranaka u Njemačkoj – naročito Narodna stranka – hrane neprijateljske osjećaje prema muslimanima nakon napada u Berlinu 19. decembra prošle godine, u kojem je stradalo 12 osoba. Time žele zadobiti podršku antiimigrantski nastrojenih građana u zemlji koja je primila stotine hiljada imigranata od 2015. godine.

Pristalice desničarskih stranaka organizirale su demonstracije u Berlinu na mjestu napada u blizini Memorijalne crkve. Uzvikivali su antiimigrantske i antimuslimanske parole, prebacujući na njih odgovornost za napad koji se dogodio.

Napad zbog hidžaba

16. januara ove godine jedna Njemica verbalno je napala i optužila za terorizam studenticu sa hidžabom u vozu u Stuttgartu. 

U protekle dvije godine u Njemačkoj se pojavio ekstremistički pokret Pegida, koji je organizirao brojne demonstracije protiv muslimana u Dresdenu.

Kristian Thulesen Dahl, lider danske Narodne stranke, pozvao je prošle godine na zatvaranje džamija, rekavši da Danska mora biti više neprijateljski raspoložena prema muslimanima.

Pucnjava u islamskom centru u Zurichu u decembru prošle godine smatra se jednim od najnasilnijih zločina iz mržnje protiv muslimana u Evropi tokom 2016. godine.

Agencija Evropske unije za ljudska prava navodi da su muslimani u Evropi izloženi sve većem nasilju. 

Izvor: Agencije