Desetine žrtava u sukobu na sjeveru Malija

Evidentna opasnost od toga da francuske i afričke snage budu uvučene u gerilski rat u Maliju (AFP)

Trinaest vojnika iz Čada ubijeno je u sukobima na sjeveru Malija, što je najveći broj žrtava koje su pretrpjele francuske i afričke snage od početka vojne kampanje protiv pobunjenika prije šest nedjelja, saopćila je vojska Čada.

Vojnici iz Čada su ubili 65 pobunjenika u sukobima koji su počeli u petak prije podneva u planinskom masivu Adrar Ifoga blizu sjeverne granice Malija sa Alžirom, prenosi Tanjug.

“Provizorni bilans na strani neprijatelja iznosi pet uništenih vozila i 65 ubijenih terorista. Žalimo zbog pogibije 13 naših hrabrih vojnika”, navedeno je u saopćenju generalštaba vojske Čada koje je objavljeno na državnom radiju.

Vodstvo u operaciji

Francuska je započela intervenciju u svojoj bivšoj koloniji na zapadu Afrike prošlog mjeseca kako bi zaustavila ofanzivu pobunjenika u pravcu juga, a pošto su ustanici zauzeli sjever Malija u aprilu prošle godine.

Nakon toga su u Mali stigli vojnici iz susjednih afričkih zemlja – uključujući 2.000 vojnika iz Čada i oni treba da preuzmu vodstvo u operaciji kada francuske snage slijedećeg mjeseca počnu sa povlačenjem, navodi Reuters.

Najveći broj žrtava koje su pretrpjele francuske i afričke snage od početka vojne kampanje protiv pobunjenika prije šest nedjelja.

Ali neprekidno nasilje od kada su ustanici potisnuti iz glavnih urbanih oblasti iznijelo je na vidjelo opasnost od toga da francuske i afričke snage budu uvučene u gerilski rat dok pokušavaju da pomognu slaboj malijskoj vojsci da se odbrani od bombaških i oružanih napada.

Izvor: Agencije