Desetine žrtava u sirijskom sukobu

Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji je saopćio da je u posljednja 24 sata u oružanim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika u toj zemlji poginulo najmanje 70 osoba, među kojima i 15 djece i četiri žene, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da je sirijska vojska, odana režimu predsjednika Bashara al-Assada, u napadima koristila i zračnu i kopnenu artiljeriju, a da je najviše stradalih bilo u Halepu, gdje je život izgubilo najmanje 16 osoba.

U Damasku i njegovim provincijama poginulo je 13, u Deri 11, Hami, Deir ez-Zoru i Homsu po sedam, Idlibu i Kunejtri po jedna, te u izbjegličkim kampovima ukupno sedam osoba.

Revolucionarno vijeće Sirije javlja da su pobunjeničke snage Oslobodilačke vojske Sirije nanijele velike gubitke Assadovoj vojsci u Deri.

Iz Vijeća, također, javljaju da su snage povezane s Al-Kaidom u Deyru'z Zoru izvele niz napada na uporišta sirijske vojske i preuzele kontrolu jednog dijela grada u kojem se nalaze televizijska stanica i jedan vojni kamp.

Oslobođeno 366 zatvorenika

Sirijske vlasti su odlučile “iz humanitarnih razloga” osloboditi više od 360 zatvorenika iz zatvora u Halepu, koji pobunjenici drže u opsadi već osam mjeseci, javila je državna agencija Sana.
Prvu grupu od deset zatvorenika evakuirao je sirijski Crveni križ, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.
Sana je javila da su “vlasti oslobodile 366 zatvorenika iz centralnog zatvora u Halepu, na preporuku Ministarstva pravosuđa, nakon što je ispitana humanitarna situacija u kojoj su bili zatvorenici zbog opsade ‘terorista'”, kako sirijske vlasti nazivaju pobunjenike.
Zatvor u kojem se nalazi više hiljada zatvorenika od aprila su u opsadi držali pobunjenici, pokušavajući preuzeti kontrolu nad njim.

S druge strane, sirijska novinska agencija SANA javlja da su sirijske snage sigurnosti neutralizirale dejstvo velikog broja pripadnika i vozila naoružanih antivladinih grupa u provincijama Adra i Nebk u Damasku.

Djeca najviše ugrožena

Glasnogovornica UNICEF-a Marixie Mercadoi je za Anadoliju izjavila da je, prema istraživanjima ove organizacije Ujedinjenih naroda, broj djece koja u Siriji nespremna i nezaštićena dočekuju hladnu zimu porastao na blizu 5,5 miliona, a da je broj djece smještene u neuvjetnim izbjegličkim kampovima širom ratom zahvaćene zemlje četiri puta veći od prošlogodišnjeg.

Istakavši da ratna razaranja u Siriji traju treću godinu, Marcadoi je kazala da je broj djece ugrožene u Siriji prošle godine iznosio 1,15 miliona, da je tada u izbjeglištvu u susjednim zemljama bilo 232.000 djece, a da su te brojke u decembru ove godine porasle na skoro 4,3 miliona u zemlji i otprilike 1,2 miliona u susjednim zemljama.

Naglasivši da UNICEF još od oktobra ulaže velike napore u dopremanje pomoći ugroženoj djeci Sirije, Mercadoi je rekla da su potrebe te djece u uvjetima ekstremnih zimskih hladnoća i kako je je neophodno da se svi subjekti međunarodne javnosti uključe u ovu akciju.

Evropski lideri se trebaju stidjeti zbog toga što nisu spremni u svojim zemljama primiti veći broj izbjeglica iz Sirije, saopćila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Samo deset članica Evropske unije ponudilo je utočište izbjeglicama i to za njih blizu 12.000.

Velika Britanija i Italija nisu na listi tih zemalja.

Britanska Vlada saopćila je da vodi računa o tom regionu i da je jedan od najvećih međunarodnih donatora za tu oblast.

EU je do sada izdvojila 1,3 milijardi eura za programe pomoći, saopćili su zvaničnici.

Evropski blok smatra kako je prioritet da se pomogne interno raseljenim licima u Siriji, kojih sada ima blizu 6,5 miliona, kao i ljudima koji su otišli u druge zemlje.

Upotreba hemijskog oružja

UN procjenjuje da je iz Sirije u susjedne zemlje izbjeglo blizu 2,3 miliona ljudi od marta 2011. godine, uglavnom u Liban, Jordan, Tursku i Irak.

Blizu 6.000 sirijskih izbjeglica je stiglo u Bugarsku, koja je članica EU-a, a Vlada u Sofiji je tražila pomoć od Brisela za njihovo zbrinjavanje.

Švedska je u septembru postala prva članica EU-a koja je sirijskim izbjeglicama ponudila stalni boravak.

U posljednje dvije godine je više od 14.000 Sirijaca tražilo azil u ovoj zemlji.

Aeke Sellstrom, čelnik skupine inspektora UN-a zadužene za istragu o upotrebi hemijskog oružja u sirijskom sukobu, podnio je u četvrtak svoj konačni izvještaj generalnom sekretaru UN-a Banu Ki-moonu.

Dokument, koji još nije objavljen, trebao bi odmah biti proslijeđen članicama Vijeća sigurnosti UN-a, koje bi o njemu trebale raspravljati u ponedjeljak, 16. decembra.

“Misija UN-a zaključuje da je hemijsko oružje upotrijebljeno u sukobu između zaraćenih strana” u Siriji, piše Sellstrom u dokumentu.

Kršenje međunarodnih zakona

Primajući izvještaj, Ban je istaknuo kako upotreba hemijskog oružja predstavlja “ozbiljno kršenje međunarodnih zakona”.

“Moramo ostati oprezni, kako bismo se uvjerili da je to strašno oružje eliminirano, ne samo u Siriji nego u cijelom svijetu”, kazao je Ban.

Nakon provođenja 12-dnevne istrage u Siriji, Sellstrom je sredinom septembra UN-u podnio preliminarni izvještaj koji se odnosio na masakr počinjen hemijskim oružjem, koji je, prema tvrdnjama zapadnih zemalja, 21. augusta počinio sirijski režim u regiji Guta u blizini Damaska.

U tom se izvještaju navodi da je 21. augusta upotrijebljen plin sarin i ocjenjuje da je “hemijsko oružje upotrijebljeno u relativno značajnim razmjerima protiv civila” tokom sirijskog sukoba.

U izvještaju se navode “pouzdane potvrde” i “dokazi koji su u skladu s vjerovatnom upotrebom hemijskog oružja” za lokacije u Guti 21. augusta, Kan el-Asalu 19. marta, Džobaru 24. augusta, Sarakebu 29. aprila i Ašrafija-Sahnaji 25. augusta.

Tim, međutim, nije mogao potkrijepiti upotrebu hemijskog oružja u Bahariji 22. augusta i Šeik Maksudu 13. aprila, navodi AFP.

Izvor: Agencije