Desetine povrijeđenih u protestima u Briselu

Najavljene mjere štednje nove belgijske Vlade izazvale su proteste u na ulicama glavnog grada Belgije.

Tokom ovih protesta je povrijeđeno više desetina osoba, a protesti su i ugrozili i red vožnje u metrou, tramvajskom i autobuskom saobraćaju.

Demonstranti su se okupili ispred željezničke stanice, u sjevernom dijelu grada, odakle su nastavili protestnu šetnju glavnom ulicom, nakon čega su se sukobili s policijom.

Grupa demonstranata je u centru grada okupirala i zgradu Belgijske privredne federacije, a demonstranti su tom prilikom prevrtali i palili vozila, uklanjali saobraćajne znakove i pločnike sa trotoara.

U nasilju na protestima koji su trajali satima povrijeđeno je na desetine osoba, koje su ambulantim kolima prebačene u obližnje bolnice.

Visoke mjere štednje

Sindikati su poručili da će nastaviti s protestima ukoliko Vlada ozbiljno ne shvati proteste građana.

U protestima u Briselu učestvuje više od 100.000 ljudi, a ove demonstracije su početak niza protesta koji se očekuju u sljedećih nekoliko sedmica.

Riječ je o protuofanzivi sindikata, socijalista, zelenih i stranaka kranje ljevice protiv mjera koje je najavila Vlada premijera Charlesa Michela.

Vladu čine tri flamanske desne stranke i Michelovi frankofoni liberali.

Vlada, koja je dužnost preuzela u okktobru, najavila je mjere štednje od 11 milijardi eura u sljedećih pet godina, a te mjere uključuju prijedlog da se sljedeće godine preskoči indeksacija plata i socijalnih prihoda.

U Belgiji je na snazi zakon kojim se automatski povećavaju plate i socijalna prihodi u visini inflacije, zatim produženje radnog vijeka sa 65 na 67 godina života od 2030. godine.

Najavljen niz štrajkova

Mjere štednje predviđene su u području kulture, naučnog istraživanja, javnih usluga, a Vlada kaže da je te mjere poduzela kako bi budžetski deficit održala u okvirima koje dopuštaju pravila Evropske unije te kako bi stvorila bolje uvjete za privredu nižim porezima radi povećanja konkurentnosti.

Sindikati su najavili niz štrakova po belgijskim pokrajinama sljedećih sedmica, a kao kulminacija najavljen je  štrajk u cijeloj zemlji 15. decembra.

Ovo su najveće demonstracije u posljednjih nekoliko godina.

Demonstracije na nivou cijele države protiv mjera štednje održane su u decembru 2011. i u februaru prošle godine, kada se odazvalo između 50.000 i 80.000 ljudi.

U jednom trenutku došlo je do okršaja između demonstranata i policije, koja je upotrijebila suzavac i vodene topove.

Izvor: Agencije