Desetine mrtvih u nizu eksplozija u Bagdadu

U Iraku sektaško nasilje ponovo dijeli sunitsku i šiitsku muslimansku zajednicu. Najmanje osam autobombi detoniralo je u šiitskim područjima Bagdada. Poginulo je najmanje 26 ljudi. Niko nije preuzeo odgovornost, iako bezbjednosni zvaničnici za napade okrivljuju iračku Al-Kaidu.

Jutros, na početku radne sedmice, koordinirane eksplozije automobila bombi. Jedna bomba eksplodirala je na zelenoj pijaci u četvrti Hababiya, pored Sadr Cityja, na sjeveroistoku glavnog grada.

U Al-Aminu, na jugoistoku Bagdada, bomba je raznijela još jednu pijacu.

Iako su do sada napadi bili usmjereni na snage sigurnosti, ovi su bili usmjereni na civile.

“Što su ti nevini ljudi učinili da to zasluže?”, kaže jedan Iračanin. 

Eksplozija za eksplozijom… Iračani sebi postavljaju isto pitanje posljednjih deset godina.

“Ovo su posebno nestabilna vremena ovdje u Iraku. Tu je politička kriza, napetost na terenu između sunitskih pokrajina i vlade pod vodstvom Šiita, kao i između Bagdada i kurdskog sjevera. Sigurnosne snage ovdje su na visokom stepenu pripravnosti. No, to nije spriječilo napade”, izvještava Jane Arraf iz Bagdada.

Broj eksplozije bombi povećao se od početka godine valom samoubilačkih napada protiv šijita i snaga sigurnosti s jačanjem kampanje pobunjenih sunitskih islamista za oživljavanje sektaškog nasilja u Iraku.

Bombaš samoubojica ubio je u subotu visokog časnika iračke vojne obavještajne službe, a pobunjenici su izazvali eksplozije autobombi u šijitskim područjima diljem zemlje na početku mjeseca ubivši 34 ljudi.

Izvor: Al Jazeera