Desetine hiljada Italijana protestira u Rimu

Desetine hiljada demonstranata iz cijele Italije stigle su u subotu ujutro u Rim, na protest protiv Vladinih planova da smanji zaštitu od otkaza u kompanijama, prenose agencije.

Demonstranti se kreću u više kolona kroz glavni italijanski grad, a predviđeno je da se na kraju svi okupe na završnom skupu na Lateranskom trgu.

Učesnici protesta stigli su u Rim u oko 2.300 autobusa i vanrednih vozova.

Riječ je o prvom velikom protestu protiv politike predsjednika italijanske Vlade Mattea Renzija od njegovog stupanja na dužnost u februaru.

Demonstracije su usmjerene protiv smanjenja zaštite od otkaza, za koju je Renzi već dobio podrškuu Senatu.

Radnici se posebno bune zbog izmjena postojećih zakonskih odredbi koje u kompanijama s više od 15 zaposlenih pruža posebnu zaštitu od otkaza.

Početak niza demonstracija

Renzi ističe kako je cilj mjera što ih provodi fleksibilizirati tržište rada u Italiji.

“Ovaj masovni protest početak je niza demonstracija u Italiji. Niko ne smije dirati prava zaposlenika”, izjavila je predsjednica sindikalnog saveza CGIL Susanna Camusso, koja predvodi i okupljanje u Rimu.

Demonstracije se odvijaju pod geslom “Rad, dostojanstvo, jednakopravnost”.

Na njemu učestvuju i brojni mladi, što također ilustrira zabrinutost zbog visoke nezaposlenosti mladih, koja u Italiji iznosi 42 posto.

“Mi smo došli ovdje da kažemo da nesigurnost zaposlenja nije naša sudbina. Mi želimo ulaganje u budućnost”, rekao je jedan mladi demonstrant preko megafona u masi ljudi, dok je drugi držao transparent sa sarkastičnim natpisom “Hvala ti na rešenju za naše probleme, Renzi” i slikom čovjeka koji povraća.

Podijeljena premijerova stranka

Socijaldemokrata Renzi ne namjerava popustiti demonstantima.

“Poštujemo učesnike protesta, ali jedno mora biti jasno: prošlo je vrijeme kad je u Italiji veliki protest mogao blokirati vladu i državu. Ne popuštamo, obnovit ćemo Italiju”, poručio je premijer.

Renzijeva stranka je podijeljena oko predloženih mjera, a najveće podjele izazvala je debata o budućnosti Člana 18, koji štiti nepravedno otpuštene radnike.

Želeći unaprijediti italijansku privredu i privući strane investitore, premijer hoće olakšati kompanijama da otpuštaju ljude i uvesti sistem po kome prava i beneficije zaposleni stiču vremenom.

Međutim, sindikati i ljevica su gnjevni zbog planova o takvim izmjenama.

Izvor: Agencije