Desetine evropskih banaka pod istragom

Barnier: Sve banke koje razmatraju da se povuku iz odbora trebaju uzeti u obzir da bi od njih moglo biti zahtijevano da se vrate (AFP)

Neke banke bi mogle biti primorane ostati u odborima koji određuju međubankarske kamatne stope kao što je Euribor da bi se osigurala pouzdanost datih stopa, ako bude odobren nacrt zakona koji će Evropska unija predstaviti kasnije ove godine, kao vid reakcije na skandale oko manipulacije stopama.

Više od desetine banaka su pod istragom regulatora zbog manipulacije Euriborom i Liborom, međubankarskim kamatnim stopama koje se koriste za određivanje cijena kredita vrijednih više hiljada milijardi eura, prenosi Reuters.

Royal Bank of Scotland (RBS) je ove sedmice postala treća banka koja je kažnjena zbog učešća u namještanju Libora, nakon britanskog Barclay'sa i švicarskog UBS-a.

Novi zakon

„Evropska komisija će u drugom tromjesečju 2013. godine predložiti novi zakon o određivanju međubankarskih kamatnih stopa“, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Michel Barnier.

„Sve banke koje razmatraju da se povuku iz odbora trebaju uzeti u obzir da bi od njih moglo biti zahtijevano da se vrate.“

Skandal oko kamatnih stopa i neizvjesnost oko načina njihovog određivanja podstakao je pet banaka, BayernLB, Rabobank, Raiffeisen, DekaBank i Citi, da se povuku iz odbora koji pomaže u određivanju Euribora, čime je broj banaka koje učestvuju u odboru smanjen na 39.

Regulatori strahuju da će, ako manje banaka bude učestvovalo u određivanju stopa, one biti manje pouzdane i podložnije manipulacijama.

Izvor: Agencije