Oglasi

Desetine djece napadnute u kineskoj školi

Policija kaže da je u Henanu u centralnoj Kini seljak sa nožem povrijedio skoro 20 djece.

Najmanje 22 djece i jedna odrasla osoba su povrijeđeni u napadu ispred osnovne škole u centralnoj Kini, javila je policija.

Policijski zvaničnik je rekao da se napad desio u selu Chengping u proviniciji Henan, u petak ujutro prije osam sati, dok su učenici dolazili na nastavu.

Napadač, 36-godišnji seljak Min Yingjun, je priveden, kažu u policiji.

Upravitelj okružne bolnice je rekao da je Yingjun prvo napao jednu stariju ženu, onda učenike, prije nego što ga je savladalo osiguranje. Dva učenika su prebačena u „bolje opremljenu“ bolnicu van okruga.

Kina svjedoči bujici napada hladnim oružjem u školama posljednjih godina, zbog čega su širom zemlje u te ustanove postavljeni zaštitari.

U martu 2010. godine, 41-godišnji Zheng Minsheng je ubio osmero djece je u Nanpingu. Ubica je smaknut mjesec dana kasnije, nekoliko sati prije nego što će 33-godišnji Chen Kanbing povrijediti 16 učenika i učitelja u Guangdongu.

Dvadeset i devetog aprila 2010. godine, dvadeset i osmero djece, uglavnom četverogodišnjaka, izbodeni su zajedno sa dvoje svojih učitelja i jednim zaštitarom u Taixingu. 

Dan kasnije, Wang Yonglai je izvršio samoubistvo nakon što je čekićem napao djecu u Shangdongu.

U ostalim napadima do danas ubijeno je 11 djece i četvero odraslih.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.