Oglasi

Desetero mrtvih u napadu u Keniji

U nizu osvetničkih napada između suparničkih plemena Orma i Pokomo od augusta ubijeno 150 osoba.
Nesposobnost policije da uvede red dva mjeseca prije izbora zabrinjava KenijuReuters

Deset osoba je ubijeno u četvrtak, a nekoliko je ranjeno u osvetničkom napadu na jedno selo u delti rijeke Tana, na jugoistoku Kenije, saopćio je Crveni križ.

"Deset je mrtvih, a dvije osobe su ranjene mačetama i nalaze se u kritičnom stanju", izjavio je za AFP Caleb Kilunde, zvaničnik Crvenog križa u ovoj zoni, u kojoj je u nizu napada i osvetničkih napada između suparničkih plemena Orma i Pokomo od augusta ubijeno 150 osoba.

Rivalstvo među plemenima Orma i Pokomo je iskonsko, a sukobi ponekad smrtonosni oko pašnjaka ili izvora.

Neki posmarači misle da bi se aktuelni val nasilja mogao objasniti približavanjem općih izbora u martu 2013. godine, jer je demografija promijenila odnose političko-etničkih snaga u zoni.

Nesposobnost policije da uvede red dva mjeseca prije izbora zabrinjava Keniju, u kojoj se osporavanje prethodnih izbora krajem decembra 2007. godine izrodilo u etničke sukobe s više od hiljadu mrtvih.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.