Deseta obljetnica Al Jazeere English

Al Jazeera English obilježava 10. godišnjicu emitiranja. Ovaj informativni kanal poznat je po tome što pruža različit pogled na svjetske događaje, često iz ugla onih čiji se glas ne čuje.

„Dobrodošli u „Vijesti iz svijeta” Al Jezeere English.” Riječi su kojima je počelo emitiranje programa Al Jazeere English. Informativni kanal sa sjedištem u Dohi bio je prva televizijska mreža na engleskom jeziku koji se emitira s Bliskog istoka. Informativne emisije, među ostalim, uključuju javljanja dopisnika koji pokrivaju područja u kojima nema drugih svjetskih medija, čime nude novi pogled na događaje u svijetu.

“Al Jezeere English je marljivo radila da bude glas onih koji su bez njega. To je ujedno naš slogan. Izvještavamo iz mjesta iz kojih se rijetko izvještava“, kaže v.d. generalnog direktora Al Jazeere Mostefa Souag.

Novinari iz cijelog svijeta

Za uspjeh Al Jazeere English zaslužni su i novinari iz svih dijelova svijeta.

Novinari mreže izvještavaju iz područja s kojima su upoznati i pružaju lokalni pogled na međunarodne vijesti. Al Jazeera ima veliku mrežu dopisnika i 80 redakcija diljem svijeta.

Način na koji Al Jazeera English pokriva svjetske događaje smatra se uravnoteženim i pronicljivim od samog početka. Ali ovo je bila prekretnica u izvještavanju.

U svim krajevima svijeta

Tokom arapskog proljeća 2011. godine ekipe su bile diljem Bliskog istoka. Zabilježile su sve dramatične trenutke. Masovne prosvjede u Tunisu, svrgavanje egipatskog predsjednika Mubaraka, smrt libijskog vođe Muamera Gadafija, ustanak u Jemenu i rat u Siriji.

Međutim, vlade u regiji često kritiziraju izvještavanje Al Jazeere. Egipatske vlasti su 2013. pritvorile naše novinare. Osuđeni su na sedam godina zatvora. Mreža je odbacila optužbe. Novinari Al Jezeere kasnije su pušteni, nakon pritisaka svjetskih lidera i aktivista za ljudska prava. Naši reporteri su nailazili na brojne poteškoće tokom izvještavanja s Bliskog istoka. Ipak, mreža se i dalje širi i dopire do novih gledatelja. Profesor novinarstva Charlie Becket ističe Al Jazeeru kao primjer profesionalnog novinarstva.

„Al Jazeera je istinsko osvježenje na medijskoj sceni i konkurencija drugim medijima, pogotovo u Americi. Iako tamo nije uspjela značajno prodrijeti na tržište, barem je pokušala izvještavati drugačije“, dodaje.

Kanal Al Jazeere na engleskom jeziku gleda više od 280 miliona kućanstava u 135 država. Dio je sve veće medijske mreže koja nastoji doći do gledatelja u svim dijelovima svijeta.

Izvor: Al Jazeera