Deset posto struje svijeta dolazi iz obnovljivih izvora

Najveći postotak struje iz obnovljivih izvora je u Europi (21 posto) i Velikoj Britaniji (33 posto). Kina je na 10, a SAD na 12 posto (EPA)

Vjetroelektrane i solarni paneli su u prvoj polovini 2020. godine proizveli 10 posto svjetske struje, dok proizvodnja energije iz uglja pada, pokazao je izvještaj u četvrtak, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Naučnici upozoravaju da su u narednom desetljeću potrebni veći rezovi stakleničkih plinova u energetskom sektoru kako bi se ograničile klimatske promjene i njihove negativne posljedice poput poplava, suša i gubitka bioraznolikosti. 

Proizvodnja struje vjetroelektranama i solarnim panelima je u prvoj polovici 2020. narasla za 14 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je 8,3 posto manje struje stiglo iz elektrana na ugalj, pokazao je izvještaj nezavisnog energetskog think tanka Ember.

Sveukupno je potražnja za strujom tokom prvih šest mjeseci pandemije korona virusa pala za šest posto, navodi se u izvještaju.

Analizirano 48 država

Uprkos padu, elektrane na ugalj i dalje proizvode 33 posto svjetske struje. 

„Kako bi zadržali mogućnost da zagrijavanje Zemlje zadržimo na 1,5 stepeni Celzija, proizvodnja struje ugljem mora pasti za 13 posto svake godine ovog desetljeća“, saopćio je analitičar Embera Dave Jones.

Najveći postotak struje iz obnovljivih izvora je u Europi (21 posto) i Velikoj Britaniji (33 posto). Kina je na 10, a SAD na 12 posto.

Proizvodnja iz uglja je u SAD-u pala za 31, u Europi za 32 posto, dok u Kini taj pad iznosi samo dva posto. 

Emberov izvještaj analizirao je podatke iz 48 država koje čine 83 posto sveukupne proizvodnje električne energije.

Izvor: Agencije