Deset godina vladavine Mahmouda Abbasa

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas obilježava deset godina vladavine. Na ovu funkciju izabran je 2005. godine, neposredno nakon smrti Yassera Arafata, koji je bio itekako popularan među palestinskim narodom.

Abbasu nije bilo lako, no imao je jasnu strategiju. Rekao je ‘ne’ vojnom otporu i prihvatio politiku stvaranja palestinske države kroz dijalog. Zalažući se za mirno rješavanje sukoba, suočio se s unutrašnjim problemima na samom početku.

Godine 2006. Hamas je pobijedio na demokratskim izborima. Zbog konstantnih nesuglasica između dvije strane, Hamas je naredne godine nasilnim putem preuzeo područje Gaze. Abbas i njegova stranka Fatah okarakterizirali su to kao državni udar.

“Izgubio je Gazu. Da se to desilo Yasseru Arafatu, za minut bi bio u avionu, otputovao u Gazu i sve ponovo pridobio na svoju stranu. Abbas to nije želio uraditi. Jednostavno, to nije njegova osobenost. Također, bio je pod velikim utjecajem mnogih vanjskih i unutrašnjih aktora”, kaže politički analitičar Mahdi.

Pomaci u pregovorima

Uprkos svim unutrašnjim podjelama, Abbas je nastavio s mirovnim procesom. Nakon nekoliko godina i sitnih pomaka, razgovori su nastavljeni 2010. godine.

Pregovori su nastavljeni poslije dvogodišnjeg rata u Gazi, što će se ispostaviti prvim od tri rata tokom Abbasovog mandata. Izrael je nametnuo desetomjesečnu odgodu gradnje novih naselja. To je bila jedna od najvećih prepreka razgovorima. Odgoda nije dugo trajala, tako da razgovori nisu urodili plodom.

Pomak se dogodio 2013. godine, uz pomoć američkog državnog sekretara Johna Kerryija. Dogovoreno je puštanje zatvorenika koji su u zatočeništvu bili od 1993. godine. No, posljednja grupa zatovrenika nikad nije puštena.

Tako je počela nova strategija, počeli su razgovori o pitanju odnosa Palestine i ostatka svijeta. Abbas je potpisivao međunarodne konvencije. Postigao je simbolične uspjehe. Palestinsku državu priznalo je nekoliko evropskih država.

Rezolucija kojom se poziva na priznanje palestinske države i povlačenje Izraelaca sa okupiranih teritorija nije prihvaćena u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera