Oglasi

Deset dana potpune neizvjesnosti u vezi s Brexitom

Bliži se kraj marta i datum predviđenog izlaska, ali je nejasno hoće li do Brexita doći bez sporazuma i hoće li Velika Britanija tražiti odgodu.
Stvar dodatno komplicira činjenica da se približavaju izbori za Evropski parlamentEPA

Vijeće Evropske unije prihvatilo je u utorak niz zakonodavnih mjera u okviru priprema za eventualni izlazak Velike Britanije bez sporazuma, u vezi sa čime vlada potpuna neizvjesnost, deset dana uoči datuma na koji ta zemlja treba izaći iz bloka.

Deset dana prije predviđenog izlaska vlada potpuna neizvjesnost hoće li do Brexita doći bez sporazuma, hoće li Velika Britanija tražiti odgodu i, ako hoće, na koliko razdoblje, navodi Hina.

Stoga u Evropskoj uniji, koja stalno ističe da želi uređen Brexit bez naglih lomova, donose mjere za svaki slučaj kako bi se ublažile posljedice eventualnog izlaska bez sporazuma.

Riječ je o mjerama koje se, između ostalog, odnose na socijalnu sigurnost, saobraćaj ili ribarstvo.

"Te su mjere privremene, ograničenog dosega, koje je EU usvojio jednostrano. One ni na koji način ne mogu osigurati sve koristi od punog članstva u EU-u ili imati isti učinak kao odredbe o prijelaznom razdoblju, koje su dio sporazuma o razdruživanju. U nekim područjima te su mjere uvjetovane recipročnim mjerama s britanske strane", navodi Vijeće EU-a.

Izlazak Velike Britanije dominirat će dvodnevnim sastankom na vrhu EU-a, koji će početi u četvrtak u Briselu.

Kraća ili duža odgoda

Plan britanske premijerke Therese May da do početka samita i treći put stavi na glasanje sporazum koji je ispregovorala s EU-om, koji je dosad dva puta odbačen u Parlamentu, doveden je u pitanje kad je predsjednik Donjeg dom John Bercow u ponedjeljak rekao da nije moguće ponovo staviti sporazum na glasanje ako nije došlo do bitne promjene u njegovom sadržaju.

May je nakon trećeg glasanja planirala doći na samit EU-a sa zahtjevom da izlazak iz Unije bude odgođen.

Kad bi taj sporazum dobio zeleno svjetlo u trećem glasanju, a sada nije izvjesno da će do njega uopće doći, ona bi zatražila tehničko produženje do 30. juna kako bi se dobilo vrijeme za usvajanje potrebnog zakonodavstva za provođenje sporazuma.

Ako, pak, sporazum opet bude odbijen, tražila bi odgodu na duže razdoblje.

U EU-u ističu da nema nikakvih šansi za ponovno otvaranje pregovora o sporazumu i očekuju da May dođe u Brisel s jasnim planom šta želi.

Nekoliko ministara za evropske poslove, koji su se okupili na Vijeću za opće poslove, istaklo je da se Velika Britanija konačno mora izjasniti šta zaista želi, jer nije dovoljno izglasati u Parlamentu da se ne želi izlazak bez sporazuma.

'Prijatelji u Londonu, izjasnite se'

Isključivanje izlaska bez sporazuma može značiti samo ili da će već dvaput odbačeni sporazum o razdruživanju ipak biti prihvaćen, što je vrlo malo vjerovatno, ili odgodu izlaska.

Za svaku odgodu potrebna je saglasnost svih 27 zemalja članica, a iz EU-a stalno ističu da mora postojati dobro obrazložen opravdanje zašto se i u koje svrhe traži odgoda da bi mogla biti odobrena.

"Naše strpljenje u EU-u prolazi kroz veliki izazov. Dragi prijatelji u Londonu, izjasnite se, vrijeme istječe. Očekujem jasan i detaljan prijedlog s obrazloženjem zašto je odgoda potrebna", rekao je njemački ministar za evropske poslove Michael Roth.

Stvar dodatno komplicira činjenica da se približavaju izbori za Evropski parlament.

Odgoda izlaska do konstituiranja novog saziva EP-a početkom jula ne bi trebala predstavljati problem, ali je pitanje šta se može postići u dodatna tri mjeseca ako Velika Britanija ne promijeni smjer u vezi s izlaskom.

Niko ne želi neuredan izlazak

S druge strane, duža odgoda povlači za sobom da u Velikoj Britaniji moraju biti održani evropski izbori, što je teško zamislivo u zemlji koja je prije tri godine izglasala da želi izaći iz EU-a.

U Uniji ne žele scenarij u kojem bi Velika Britanija bila jednom nogom van, a istovremeno učestvovala u pregovorima o novom sedmogodišnjem budžetu i izboru novih čelnika evropskih institucija.

Ako se nešto ne učini do 29. marta, Velika Britanija u noći s 29. na 30. mart postala bi treća država, a niko ne želi neuredan izlazak.

Teoretski je moguće eventualni britanski zahtjev za odgodu razmatrati i sat prije predviđenog izlaska.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.