Deseci žrtava u zatvorskoj pobuni pripadnika ISIL-a u Tadžikistanu

Zatvor
Ministar kaže da se nije uvjerio da je Vukasović bio maltretiran, da se prema njemu neljudski postupalo ili da su zatvorenici prema njemu bili grubi (EPA)

Trojica čuvara i 29 zatvorenika ubijeno je u zatvoru visoke sigurnosti u Tadžikistanu, nakon što su osuđeni pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant – ISIL započeli pobunu, objavilo je tamošnje Ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak.

Ministarstvo je priopćilo da je pobuna počela kasno u nedjelju u zatvoru u gradu Vakdatu, desetak kilometara od glavnog grada Dušanbea.

Pobunjenici su se naoružali noževima i usmrtili trojicu stražara i petoricu zatvorenika, kako prenosi Hina.

Jedan od inicijatora Bekruz Gulmurod

Jedan od inicijatora pobune bio je Bekruz Gulmurod, sin Gulmuroda Kalimova, visokog časnika tadžikistanske specijalne postrojbe, koji je prebjegao na stranu ISIL-a 2015. godine te je, prema podacima Ministarstva pravosuđa, ubijen u Siriji.

Sigurnosne snage usmrtile su 24 pripadnika skupine te ponovno uspostavile mir u zatvoru s oko 1.500 zatvorenika, dodalo je ovo ministarstvo.

Grupa ISIL, koja se u jednom trenutku teritorijalno prostirala velikim dijelom Sirije i Iraka, a sada je izgubila svoja uporišta, preuzeo je odgovornost za još jednu pobunu u tadžikistanskom zatvoru u studenom prošle godine, nakon koje je uslijedio još jedan smrtonosni napad na zapadne turiste u srpnju prošle godine.

Izvor: Agencije