Deseci žrtava u regiji, u Hrvatskoj 208 novozaraženih

Pacijent koji se nalazi u autu ima što manje kontakta s medicinskim osobljem, ali i ostalim pacijentima (EPA)

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata potvrđeno 11 preminulih osoba te 345 novih slučajeva zaraze korona virusom. Riječ je o uzorcima koji su prikupljani nekoliko dana, a testirani su u posljednja 24 sata.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 1.484 uzorka, od kojih je 238 pozitivno na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je osam smrtnih ishoda. Preminula su dva muškarca iz Travnika, po jedan iz Sarajeva, Goražda, Živinica, Sapne i Busovače te jedna žena iz Kiseljaka.

Sa današnjim danom ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 243, od toga je 156 osoba muškog i 87 ženskog spola.

Četiri žrtve u RS-u

U posljednja 24 sata u bh. entitetu Republici Srpskoj na korona virus je testirano 527 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 107 osoba, rečeno je na konferenciji za medije Instituta za javno zdravstvo RS u Banjo Luci. Radi se o 61 muškoj i 46 ženskih osoba, od kojih je 19 mlađe, 64 srednje i 24 osoba starije životne dobi.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o dva muškarca i ženi srednje i starije životne dobi iz Doboja, Banje luke i Bosanske Dubice.

Do sada je u RS-u potvrđeno 5.974 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 211 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona. Do sada se oporavilo ukupno 3.548 osoba, testirano je ukupno 56.790 osoba.

Srbije: 235 zaraženih, četiri žrtve

U posljednja 24 sata u Srbiji je testirano 9.383 osobe, od čega je 235 pozitivno na korona virus, saopćeno je na sjednici Kriznog štaba.

Kako prenosi Tanjug, od jučer su od posljedica infekcije korona vriusom preminule još četiri osobe.

Hospitalizovana su 143 pacijenta, a otpušteno je 267.

Na respiratorima je 78 oboljelih od COVID-a 19.

U Srbiji je do sada ukupno obolhelo 29.233 osoba, ukupno je testirano 789.480 ljudi, a od početka pandemije preminulo je 665 zaraženih.

Tri žrtve u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata registrovano 160 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 12.515, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

U istom vremenskom periodu ozdravilo je 368 pacijenata, ukupno 9.030.

Preminule su tri osobe i ukupni broj žrtava COVID-a 19 je 535, kaže Smilevska.

Trenutno se u bolnicama u Sjevernoj Makedoniji liječi 354 osoba.

Više od 200 slučajeva u Hrvatskoj

U posljednja 24 sata novih je 208 slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj čime je nadmašen jučerašnji najveći broj novooboljelih u jednom danu, a preminule su dvije osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U protekla 24 sata zabilježeno je  208 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 961”, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za medije.

To je drugi dan zaredom da se u Hrvatskoj bilježi rekordan broj oboljelih u jednom danu. Samo jučer je zabilježeno 180 slučajeva. 

Prema izvještajima, od ukupno 423 obrađenih testova danas je 77 novooboljelih osoba pozitivno na korona virus sa područja Splitsko dalmatinske županije. Uz 77 novooboljelih osoba, sa područja Splitsko dalmatinske županije još je dvoje stranih državljana testiranih u Splitu pozitivno na virus (jedna osoba iz Irske i jedna osoba iz Linhenštajna).

Od 77 novooboljelih osoba sa područja Splitsko dalmatinske županije, 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Prema izvještaju KBC – a Split, preminula je muška osoba stara 60 godinu, koja se nalazila na respiratoru u KBC –u Split. Preminuli je uz nekoliko teških hroničnih bolesti bio pozitivan i na korona virus. 

U Zagrebu je 50 novozaraženih, objavljeno je na konferenciji štaba Grada Zagreba. 

“U protekla 24 sata testirano je 390 osoba, 50 je novih slučajeva u Zagrebu, što je najveći broj do sada, rekla je na  Sandra Šikić, zamjenica direktora Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Drive-in testiranje u Sarajevu

U sklopu COVID centra Saraj Polje i COVID ambulanti Ilidža i Semizovac, a odnedavno i Centar – Vrazova građani Kantona Sarajevo, koji imaju simptome korona virusa, mogu testiranja obaviti i tzv. drive-in metodom – iz automobila uz zaštitne maske, rukavice i zdravstvenu legitimaciju, te minimalan kontakt s medicinskim osobljem.

Glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić potvrdio je Feni da i u sklopu COVID ambulante Centar – Vrazova, koja je otvorena prije dvije sedmice dana, građani koji žele mogu obaviti testiranje i drive-in metodom.

“Važno je napomenuti da građani ne mogu samoinicijativno dolaziti na testiranje – prethodno moraju pozvati svoje porodične ljekare, te uz konsultaciju s njima, ali i preporuku epidemiologa, dobiti tačan datum i termin testiranja. Za svako testiranje mora da postoji medicinska indikacija, ne može se doći s ulice nenajavljen bez simptoma”, naglasio je Šarkić.

Što manje kontakta

Istakao je da je uzimanjem ovakvom metodom brisa od pacijenta omogućeno da pacijent koji se nalazi u autu ima što manje kontakta s medicinskim osobljem, ali i ostalim pacijentima.

Prema njegovim riječima, dosadašnja iskustva koje ima Dom zdravlja govore da se za sada ipak nešto manje drive-in koristi kao tehnika uzimanje briseva.

“Ljudi su ipak više naviknuti na standardnu metodu a to je dolasci i čekanje u redu ispred COVID ambulanti. U suštini mnogo više se to svodi na kontakt s ljekarom i dolazak pred punkt gdje se radi testiranje, a ne da se radi testiranje iz auta”, kazao je Šarkić.

Izvor: Agencije