Deseci žrtava u novim udarima na Halep

Približno 30 zračnih udara izvedeno je u subotu na područjima sirijskog grada Halepa čime je povećan broj žrtava u ovom gradu koji je deveti dan zaredom na udaru suprotstavljenih strana, dok je privremeno „primirje“ proglasila sirijska vojska na područjima oko Damaska i na sjeverozapadu države.

Najmanje sedam osoba je danas poginulo, a više od 30 je ranjeno. Od 22. aprila skoro 250 stanovnika ovog grada je izgubilo živote. Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodi kako se vjeruje da su današnje napade izvele režimske snage.

Grad je od 2012. godine podijeljen na pobunjeničke i Vladine sektore.

U petak je 13 osoba poginulo u četvrtima Halepa koje drži režim i 17 u pobunjeničkim, saopćio je SOHR, a deseci ljudi su ranjeni.

Prekid vatre

Borbe su prestale u subotu na dva fronta u Sirijipošto je na snagu stupio rusko-američki dogovor koji se ipak ne odnosi na grad Halep, gdje je u bombardiranju dan ranije poginulo 30 ljudi.

Kako je objavila sirijska vojska, prekid borbi treba potrajati 24 sata u istočnoj Guti, pobunjeničkom uporištu na istoku Damaska, i 72 sata u pokrajini Latakiji, uporištu režima na zapadu države.

Borci su položili oružje na sjeveru pokrajine Latakije i u istočnoj Guti, saopćio je u noći na subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinskih izvora u Siriji.

“Mirno je u Latakiji i u istočnoj Guti. Za sada se ne puca”, rekao je za agenciju AFP Rami Abdelrahman, predsjednik te nevladine organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Nakon poziva specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Siriju Staffana de Misture u četvrtak za nastavak primirja, Rusi i Amerikanci su u petak objavili dogovor o prekidu neprijateljstva na dva fronta, ali ne i u Halepu, drugom po veličini sirijskome gradu.

Michael Ratney, posebni američki izaslanik za Siriju, potvrdio je “novo zalaganje za prekid borbi […] u subotu u 00.01 sati [petak 23.01 sati po srednjoecropskom vremenu].

“No, razgovaramo s Rusijom kako bi se što prije dogovorili o Halepu”, dodao je američki diplomat.

Izvor: Agencije