Deseci žrtava u eksploziji u pakistanskoj vjerskoj školi

Eksplozija se dogodila u džamiji Speen Jamaat, koja ujedno služi kao vjerska škola (AFP)

U eksploziji u vjerskoj školi u Pešavaru, na sjeveru Pakistana, poginulo je najmanje sedam osoba, a ranjenih je više od 80, među njima četvero djece, rekli su dužnosnici.

“Eksplozija se dogodila u džamiji Speen Jamaat, koja ujedno služi kao vjerska škola za lokalnu zajednicu na gradskom području Dir Colony”, rekao je policijski dužnosnik za Al Jazeeru ubrzo nakon eksplozije.

“Učenici su čitali Kur'an u trenutku kada se dogodila eksplozija”, kazao je novinarima Muhammad Ali Khan, šef policije Pešavara.

“Početna istraga pokazuje […] da je upotrijebljeno pet do šest kilograma eksplozivnog materijala. Nepoznate osobe postavile su eksploziv u plastičnoj vreći”, dodao je.

‘Unaprijed isplaniran napad’

Shafqat Malik, šef jedinice za uklanjanje bombi, za lokalnu televizijsku stanicu Geo News rekao je da je riječ o visokokvalitetnom uređaju te da je ovaj napad unaprijed isplaniran.

Tariq Burki iz obližnje bolnice Lady Reading Hospital kazao je da je dovezeno sedmero mrtvih ljudi i više od 80 ranjenih.

“Pet ranjenih je u kritičnom stanju, a trenutno je dvoje u operacijskoj sali. Većina pacijenata ima opekotine”, rekao je on za Al Jazeeru u telefonskom razgovoru.

Potvrdio je da je među ranjenima četvero djece, a da su poginuli i većina povrijeđenih u napadu u dobi između 20 i 40 godina.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Izvor: Al Jazeera