Deseci umrlih od gripe u Hrvatskoj, Srbiji i BiH

Gripa, Bolnica
U Hrvatskoj je dosad od gripe umrlo dvostruko više osoba nego prošle sezone (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

U ovoj je sezoni od gripe u Hrvatskoj dosad umrlo 55 osoba, potvrdio je informaciju za portal Index.hr Vladimir Draženović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, rekavši da imaju 55 dojava o smrtnim slučajevima koji su nastupili zbog gripe ili komplikacija povezanih s njom.

To je dvostruko više nego prošle sezone.

Draženović kaže da je ova sezona specifična ne samo po intenzitetu obolijevanja nego i po broju hospitaliziranih osoba kod kojih su se pojavile teške komplikacije, a koje su završile smrtnim ishodom.

“To je ono što upućuje na tešku sezonu gripe”, smatra Draženović i navodi: “Isto tako, ono što mi kroz nacionalni centar možemo vidjeti jest koji je postotak pozitivnog uzorka koji mi testiramo. Taj postotak je stalno veći od 50 posto. Negdje je na razini od 60 posto, što znači da je izuzetno visok intenzitet gripe.”

Nezabilježena epidemija u Splitu

Kaže i da se ove godine posebno prati utjecaj epidemije gripe na zdravstveni sustav.

“Vidite i sami da je ove godine vrlo visok utjecaj na zdravstveni sustav. Traži se krevet više, respirator više, počevši od Dubrovnika, pa sve do Zagreba. Svuda su bolnice krcate pacijentima”, kaže Draženović.

U 97 posto slučajeva najprisutniji je tip gripe A (H1N1), koji zovu pandemijski, ali se on, također, mijenja.

“Mi te promjene za sada ne možemo detektirati dok se ne naprave opsežne analize u kolaborativnom centru u Londonu. Mi smo 22. siječnja poslali uzorke u London, pa ćemo vidjeti hoće li upućivati na to događa li se kod nas nešto posebno kod virusa gripe”, rekao je Draženović.

Navodi da 60 posto smrtnih slučajeva čine starije osobe, a 40 posto osobe srednje dobi i djeca.

U Splitu ne pamte ovakvu epidemiju; tamo je posljednja gripa ovakvih razmjera zabilježena prije 30 godina.

U Srbiji za sada šest žrtava

Od posljedica virusa gripe u Srbiji je od početka sezone umrlo šestero ljudi, a registrirano je 68.516 oboljelih sa simptomima sličnim gripi, što je za deset posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, registrira se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripe, dok je u evropskoj regiji u većini zemalja aktivnost virusa na srednjoj razini.

Tijekom proteklog vikenda u Nišu je umrlo dvoje ljudi od posljedica komplikacije gripe, a još ih je osmero na mehaničkoj ventilaciji.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović kaže da lijekova ima dovoljno, a posebnu pažnju treba obratiti na kronične bolesnike, ali i mlađe osobe, zbog toga što je “virus jak”.

“Na aparatima kod nas su starije osobe, nemamo nijedno dete”, rekao je Radovanović i podsjetio da u Srbiji svake godine u sezoni od gripe umre od pet do 38 osoba.

U Infektivnoj klinici KCS u Beogradu trenutačno se liječi 21 bolesnik s komplikacijama virusa gripe. Kod osam ih je potvrđeno da je riječ o infekciji virusom A (H1N1), kod ostalih su analize u tijeku.

U RS-u za vikend u umrlo 10 osoba

Epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević, zamjenica direktora Instituta “Batut”, kaže da je sezona gripe na vrhuncu, tako da se u ovom razdoblju može očekivati povećanje broja oboljelih.

“Infekcija virusom gripa često nije tako bezazlena kao što se misli. Infekcija je povezana sa slabljenjem imuniteta, što može dovesti do različitih komplikacija, pa čak i smrtnog ishoda”, kaže Kisić Tepavčević za Tanjug.

Još deset pacijenata u bh. entitetu Republika Srpska preminulo je od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Univerzitetski klinički centar RS-a prijavio je pet, dok su bolnice u Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Trebinju te Psihijatrijska bolnica na Sokocu prijavili po jednog preminulog pacijenta.

Riječ je o osobama koje su bile teški kronični bolesnici, s više komorbiditeta, a većina ih je već prethodno bila hospitalizirana zbog liječenja osnovnih bolesti.

Dosad je od posljedica gripe umrlo ukupno 30 pacijenata u RS-u.

Najviše žrtava u Velikoj Britaniji

“Još jednom podsjećamo građane da je neophodno primenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo te da prilikom kućnih i posjeta u bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova”, napominju iz Instituta.

Institut za javno zdravstvo RS-a svakodnevno prati epidemiološku situaciju u tom bh. entitetu i regiji, kao i informacije Europskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U Hrvatskoj je od početka sezone umrlo 55 ljudi, u Bosni i Hercegovini 22, a u Rumunjskoj 54 osobe.

Procjenjuje se da godišnje u svijetu od posljedica gripe umire između 290.000 i 650.000 ljudi, a najveća stopa obolijevanja i umiranja zbog virusa gripe trenutačno se bilježi u Velikoj Britaniji, gdje je umrla 131 osoba.

Izvor: Agencije