Oglasi

Deseci ubijenih u neuspjelom državnom udaru u Etiopiji

Paravojne snage napale su sjedište policije, predsjedničku rezidenciju i sjedište vladajuće stranke u pokrajini Ahmari.
Tri najviša pokrajinska zvaničnika ubijeni su u sukobuReuters

Deseci ljudi ubijeni su u borbama tijekom neuspjela državnog udara u etiopskoj pokrajini Amhari tijekom vikenda, rekao je pokrajinski glasnogovornik Asemahagh Aseres.

To je prva službena informacija o većim razmjerima sukoba i mnogo većem broju poginulih u odnosu na prethodna izvješća, prenosi Reuters.

"Odmetnute paravojne postrojbe napale su u subotu sjedište policije, predsjednički ured i sjedište vladajuće stranke u Bahir Daru, glavnom gradu pokrajine Ahmari", rekao je Asemahagh Aseres na državnom ukopu tri najviša pokrajinska dužnosnika koji su ubijeni u sukobu.

Prema njegovim riječima, postrojbe su činili članovi nedavno regrutirane jedinice pokrajinskih sigurnosnih službi, koji su pozvali i druge da im se pridruže, no bili su odbijeni.

"Oni su dio naše policije. Oni nisu neovisni", reako je Aseres i dodao da većina snaga nije odlučila biti uz njih nego da su ih branili.

Rizik za Vladu i premijera

Komentari da su u pitanju državne snage, a ne nezavisna organizacija, riskantni su za Vladu premijera Abija Ahmeda, koji je proveo brojne ekonomske i političke reforme otkako je došao na vlast u travnju prošle godine.

Nastojao je demokratizirati zemlju legalizirajući disidentske skupine, kažnjavajući kršenje ljudskih prava i jačajući medijsku slobodu.

No njegova Vlada se mora boriti s čestim međuetničkim napetostima, koje su većinom povezane s posjedovanjem zemlje i s iskorištavanjem prirodnih bogatstava i koje nerijetko prerastaju u sukobe u toj zemlji s više od 100 milijuna stanovnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.