Deseci turskih vojnika poginuli u zračnim napadima sirijske vojske

Turska vojska uzvraća artiljerijskom paljbom na mete sirijske vojske u Siriji (Al Jazeera)

Najmanje 33 turska vojnika poginula su u napadu Assadovih snaga na položaje turske vojske u pokrajini Idlib, saopćio je guverner turske provincije Hatay, povišivši raniju procjenu broja stradalih.

Ovo je najveći broj stradanja koje je Turska pretrpjela u samo jednom danu, otkad je počela sa slanjem hiljada vojnika u provinciju Idlib proteklih sedmica, usred ofanzive sirijske vojke koju podržava Rusija s ciljem zauzimanja posljednjeg utočišta opozicije, u kojem živi više od tri miliona ljudi. 

Rahmi Dogan, guverner južne turske provincije Hatay ranije je u jednom televizijskom prijenosu rekao kako su poginula 22 vojnika.

U večernjim satima deseci vozila hitne pomoći iz Sirije su ušli u Tursku preko graničnog prijelaza u regiji Hatay. Istovremeno, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je hitan sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti kojem su prisustvovali ministar vanjskih poslova, ministar odbrane, šef obavještajne službe kao i zapovjednik glavnog stožera turske vojske.

Turska uzvratila paljbom

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu telefonski je razgovarao s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o aktuelnoj situaciji u Siriji, a glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin sa savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robertom O'Brienom.

Turska vojska uzvraća artiljerijskom paljbom na mete sirijske vojske u Siriji, rekao je predsjednik ureda za komunikacije predsjedništva Turske Fahrettin Altun.

“Na meti turske vojske su svi poznati položaji snaga sirijske vojske. Ne možemo i nećemo mirno promatrati da se u Idlibu ponavlja ono što se ranije dogodilo u Ruandi i Bosni i Hercegovini,” rekao je Altun. 

Ranije su snage sirijske vlade pokrenule kontraofanzivu kako bi vratile kontrolu nad gradom Saraqibom u pokrajini Idlib.

Snage sirijske opozicije, koje podupire Turska, tokom protekle noći zauzele su taj strateški važan grad, koji se nalazi na spajanju ključnih autoputeva koje povezuju gradove Halep i Latakiju s ostatkom zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije