Deseci ranjenih u seriji napada na godišnjicu nezavisnosti Afganistana

Jalalabad, Afganistan, Napad
Većina žrtava stradala je u napadima na biračka mjesta, a odgovornost za te napade pripisuje se talibanima (Reuters)

Najmanje 66 osoba je ranjeno, među kojima ima i djece, u seriji bombaških napada na restorane i trgove u Jalalabadu, gradu na istoku Afganistana, na dan kada ta zemlja obilježava 100 godina neovisnosti.

Nitko zasad nije preuzeo odgovornost za 10 bombaških napada, a agencija Reuters napominje da su u tom području aktivni i skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) i talibanski pokret, prenosi Tanjug.

Bombe su odjeknule u blizini tržnice, gdje su se stotine ljudi okupile povodom Dana neovisnosti.

Ghani: Talibani udarili temelj za brutalna ubistva

Lokalni zdravstveni dužnosnik je rekao da je najmanje 66 osoba ranjeno, među kojima 20 djece.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani je u obraćanju povodom Dana neovisnosti u Kabulu pozvao međunarodnu zajednicu da podrži njegovu zemlju da “uništi gnijezda” terorista.

Ghani je poručio da će se borba protiv ISIL-a nastaviti, navodeći da su talibani “udarili temelj” za takva brutalna ubojstva.

Afganistan u ponedjeljak obilježava sto godina neovisnosti od britanske vlasti, ali je taj praznik zasjenjen bombaškim napadom izvršenim tijekom vikenda u kojemu su ubijene 63, a ranjeno više od 180 osoba na svadbenoj svečanosti u Kabulu.

Masakr u trenutku pregovora SAD-a i talibana

Odgovornost za napad preuzeo je ogranak ISIL-a u Afganistanu.

ISIL je odgovoran za neke od najkrvavijih terorističkih napada u Afganistanu u posljednjih nekoliko godina, prenijela je Hina.

Napad se dogodio u trenutku dok talibani i SAD pregovaraju o sporazumu koji bi predvidio povlačenje američkih snaga iz Afganistana u zamjenu za to da se talibani obvežu na mirovne pregovore s Vladom u Kabulu, naveo je Reuters.

Izvor: Agencije