Oglasi

Deseci pripadnika oružanih grupa ubijeni u Pakistanu

Sigurnosne snage pokrenule su operacije širom zemlje nakon bombaških napada u sufijskom svetilištu, kada je poginulo 75 ljudi,
U napadu na svetilište Lala Shahbaza Qalandara poginulo je najmanje 75 osobaEPA

Najmanje 39 pripadnika oružanih grupa ubijeno je u operacijama pakistanskih sigurnosnih snaga pokrenutim širom zemlje nakon napada bombaša samoubice, koji se raznio eksplozivom u prepunom sufijskom svetilištu na jugu Pakistana, saopćili su pakistanski zvaničnici.

Trojica zvaničnika navela su da je u operacijama izvedenim tokom noći uhapšeno još 47 lica, uključujući neke u provinciji Sindh, gdje se dogodio samoubilački napad, prenijele su agencije.

U napadu je poginulo najmanje 75 ljudi, od kojih je najmanje 20-ero djece, dok je 150 ljudi ranjeno.

Odgovornost za napad preuzela je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Prijetnje novim napadima

Prema riječima generalnog policijskog inspektora za provinciju Sindh A. D. Kawaja, mnogi među ranjenima u kritičnom su stanju.

Ovaj napad, izveden na svetilište Lala Shahbaza Qalandara u gradu Sehwanu, najveći je u nizu bombaških napada izvršenih u Pakistanu ove sedmice, u trenutku kada pakistanski talibani i druge slične grupe prijete novom ofanzivom.

Vojska je 2014. godine krenula u racije širom poluautonomnih plemenskih okruga, gdje su naoružane grupe vršile svoje operacije.

Akcija je dovela do poboljšanja u sigurnosnoj situaciji, ali, uprkos velikim naporima vojske, naoružane grupe i dalje izvršavaju napade.

Izvor: Agencije