Deseci poginulih u potonuću broda u Tanzaniji

Najmanje 40 osoba je poginulo u Tanzaniji kada je putnički brod potonuo na jugu jezera Viktorija, objavili su zvaničnici u četvrtak.

Iako to još nije zvanično potvrđeno, jedan zvaničnik je kazao kako se vjeruje kako je na brodu bilo više od 200 osoba.

“Kako kažu izvještaji koje je predsjednik John Magufuli upravo dobio od vlasti u Mwanzi, trenutno je crni bilans 40 poginulih”, rekao je glasnogovornik predsjednika Gerson Msingwa.

Tanzanijska Agencija za električne, mehaničke i druge usluge, koja je nadležna za rad brodova i trajekta, objavila je kako je brod “MV Nyerere” potonuo u četvrtak poslije podne blizu otoka Ukara.

“Više od 100 putnika je bilo na brodu kada je potonuo. Strahuje se kako je veliki broj osoba izgubilo živote”, istakao je George Nyamaha, šef okružnog vijeća Ukerewe.

U nesreći 1996. poginulo 500 osoba

Državni radio je objavio kako je spašeno 26 osoba.

Iz susjedne Kenije javila se novinarka Al Jazeere Catherine Soi, koja je kazala kako je brod bio pod velikim teretom kada je potonuo.

“Ono šta smo doznali od svjedoka je to da je brod izgledao pretovaren. Imao je kapacitet od 100 osoba, a izvori navode kako ih je bilo do 500. U tom području je bilo loše vrijeme, također. Spasilačke operacije su u toku, ali imaju problema jer je pala noć”, istakla je ona.

U istoj regiji se 1996. godine desila nesreća s brodom, kada je poginulo najmanje 500 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije