Deseci poginulih u borbama režimskih snaga i pripadnika ISIL-a

Uprkos vojnom porazu i padu samoproglašenog kalifata u martu 2019. godine, pripadnici ISIL-a još izvode napade (AFP)

Gotovo 30 boraca poginulo je u utorak u okršaju režimskih snaga i boraca grupe Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) u pustinji u centralnom dijelu Sirije, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Ovi sukobi bjesne od početka oktobra u velikoj pustinji Badiji, koja pokriva dijelove pokrajina Homs, Hama, Raga i Deir Ezzor, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U utorak je u borbama na kopnu i u zračnim udarima Moskve, saveznika sirijskog režima, poginulo 13 boraca i 16 vojnika vladinih snaga, javlja SOHR.

Borbe su se vodile na sjeveru pokrajine Hama i u nešto istočnije, na granici pokrajina Raga, Halep i Hama, navodi isti izvor.

Zračni napadi sirijske i ruske avijacije 

SOHR je objavio da sirijska i ruska avijacija bombardiraju položaje ISIL-a u tom pustinjskom kraju.

Unatoč vojnom porazu i padu samoproglašenog kalifata u martu 2019. godine, pripadnici ISIL-a još izvode krvave napade, većinom u pustinji.

Na meti tih napada su sirijska vojska i njeni saveznici te kurdske snage, kojima je SAD dugo pomagao u borbi protiv ISIL-a.

Od marta 2019. godine više od 900 režimskih vojnika poginulo je u tim sukobima, 140 pripadnika savezničkih milicija i oko 500 pripadnika ISIL-a, navodi SOHR.

Izvor: Agencije