Deseci Palestinaca ranjeni tokom obilježavanja godišnjice Nakbe

Organizacija Hamas, koja kontrolira Gazu, proglasila je generalni štrajk te zatvorila škole i javne institucije (EPA)

Izraelska vojska ranila je u srijedu 50-ak Palestinaca na granici s Pojasom Gaze, tokom obilježavanja masovnog raseljavanja tokom rata 1948. godine, kojim je Izrael postao nezavisna država, potvrdili su dužnosnici u Gazi.

Na mirnim prosvjedima, pod nazivom “Marš za veliki povratak”, okupili su se deseci tisuća Palestinaca, zahtijevajući povlačenje Izraela s njihove zemlje i ukidanje blokade Gaze.

U međuvremenu, prenosi AP, organizacija Hamas, koja kontrolira Gazu, proglasila je opći štrajk te zatvorila škole i javne institucije, prenosi Reuters.

Sudbina izbjeglica predmet spora

Rat 1948. godine Palestinci nazivaju “Nakba”, odnosno “katastrofa”, dok je u Izraelu poznat kao “rat za nezavisnost”.

Prema procjenama američke agencije, na Bliskom istoku se danas nalazi najmanje pet milijuna palestinskih izbjeglica.

Agencije podsjećaju da je sudbina izbjeglica jedno od ključnih točaka spora izmedu Izraela i Palestine.

Izrael odbacuje zahtjeve za masovnim povratkom izbjeglica u davno izgubljene domove, uz objašnjenje da bi to ugrozilo “židovski karakter” zemlje.

Protesti i u Ramallahu

U gradu Ramallahu, na Zapadnoj obali, nekoliko stotina ljudi marširalo je od groba palestinskog lidera Yassera Arafata do skupa u središtu grada, zahtijevajući pravo na povratak izgubljene imovine u današnjem Izraelu.

“Vratit ćemo se koliko god vremena da bude potrebno”, istaknuto je na jednom od transparenata.

Na današnji dan 1948. godine proglašena je nezavisnost Izraela na okupiranom teritoriju Palestine, a Palestinci ovaj dan kao početak katastrofe, koju taj narod i dalje proživljava.

Izrael je u članstvo Ujedinjenih naroda primljen 1949. godine, kada su ga priznale Sjedinjene Američke Države i mnoge druge države u svijetu.

Izvor: Agencije