Deseci mrtvih u sukobima i eksplozijama u Bagdadu

U Iraku zabilježen je porast broja eksplozija i sukoba (Reuters)

U sukobima i eksplozijama širom Bagdada, glavnog grada Iraka, danas je poginulo devet osoba, a 23 su povrijeđene.

Kako su saopćili sigurnosni izvori, u eksplozijama u mjestima El-Beyya, Seb el-Bur, En-Nahda i Es-Shab, koji se nalaze na jugu Bagdada poginulo je pet osoba, a 23 su povrijeđene.

U mjestima Eh-Hurriye i En-Nahrevan, u predgrađu Bagdada, pronađena su četiri beživotna tijela osoba ubijenih vatrenim oružjem.

Porast broja eksplozija

Nakon što su pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant preuzeli kontrolu nad određenim teritorijem u Iraku zabilježen je porast broja eksplozija i sukoba.

Ova grupa je nedavno preuzela odgovornost za samoubilački napad sjeverno od Ramadija, kada su poginula dva iračka generala.

Dva iračka vojna komandanta i nekoliko vojnika su ubijeni u samoubilačkom bombaškom napadu sjeverno od Ramadija, gdje se vode borbe provladinih snaga protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant.

Iračka vojska i policija, uz podršku šiitske milicije, sunitskih plemenskih boraca i vazdušnih udara međunarodne koalicije, bore se da povrate Ramadi, 100 kilometara zapadno od Bagdada – grada koji pod svojom kontrolom drže pripadnici ISIL-a od maja ove godine.

Izvor: Agencije