Deseci mrtvih u ruskom udaru na sirijsku džamiju

U Siriji već šestu godinu bjesni građanski rat (Arhiva)

U zračnim udarima ruskih i režimskih snaga na istoku Sirije je danas poginulo najmanje 47 ljudi, većinom civila, a više desetina njih je povrijeđeno, saopćila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

U saopćenju se navodi kako su žrtve poginule u udarima na grad El-Kuriye, koji je pod kontrolom pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a nalazi se u naftom bogatoj sirijskoj provinciji Dei rez-Zor, prenijela je agencija AFP.

Direktor SOHR-a Rami Abdel Rahman je izjavio kako je među poginulima zasad identificiran 31 civil, a za preostalih 16 ljudi se zasad ne zna da li su bili civili ili borci ISIL-a.

Ranije je agencija Anadolija objavila kako je u jednom udaru ruskih aviona, u napadu „vakuum bombom“ na džamiju i naselje u mjestu El-Kuriye, poginulo 35, a ranjeno 70 osoba.

Poginuli su bili civili.

U zračnim napadima ruskih aviona izvedenim u četvrtak na Halep poginulo je sedam osoba.

Milioni raseljenih

Najmanje 18 pripadnika snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, poginulo je u sukobu s opozicionom vojskom na jugu sirijskog grada Hama, javila je u subotu agencija Anadolija.

Kako saznaje novinar Anadolije iz lokalnih izvora, na jugu Hame došlo je do sukoba opozicione vojske i snaga Assadovog režima.

Tom prilikom stradalo je najmanje 18 Assadovih vojnika, a opoziciona vojska je od Assadovih snaga preuzela kontrolu nad selom Er-Rimeyle.

Opoziciona vojska je ulaskom u selo također zaplijenila velike količine naoružanja i municije.

U Siriji već šestu godinu bjesni građanski rat, u kojem je, po nekim procjenama, živote izgubilo skoro pola miliona osoba, a milioni su raseljeni.

Izvor: Agencije