Oglasi

Deseci mrtvih u požarima koji haraju Kalifornijom

Uzroci požara koji bukte u raznim dijelovima Kalifornije još nisu poznati, a 250.000 ljudi dobilo je naređenje za evakuaciju.
Dva razorna požara haraju KalifornijomEPA

Nekoliko hiljada američkih vatrogasaca borilo se šesti dan zaredom s golemim šumskim požarima u Kaliforniji dok su ekipe za potragu pokušavale pronaći tijela eventualnih novih žrtava požara u kojima je već poginulo najmanje 50 osoba. 

"Danas su otkriveni ostaci još šest osoba u Paradiseu", gradu s 26.000 stanovnika koji je doslovno prekrižen s karte i gdje je smrtno stradalo 48 od 50 žrtava, rekao je novinarima šerif Kory Honea. 

Na sjeveru države požar nazvan "Camp Fire" spalio je 50.600 hektara a svladan je tek u razini 35 posto, po podacima kalifornijskih vatrogasaca (Cal Fire) u utorak ujutro. Više od 6.500 kuća i 260 trgovina uništeno je otkad je izbio požar prošlog četvrtka.

Više od 5.100 vatrogasaca raspoređeno je za taj požar, najpogibeljniji u historiji Kalifornije.

"Puno rizika kombiniranog s teškim pristupom terenu u nekim zonama zakomplicirat će posao vatrogasaca", upozorio je Cal Fire u izvješću od utorka ujutro. 

Požar bukti i u Malibuu

Nekoliko stotina kilometara južnije "Woolsey Fire" poharao je 39.300 hektara blizu Los Angelesa prije čemu su poginule najmanje dvije osobe. U utorak navečer suzbijen je samo u razini 40 posto.

Požar je izbio u četvrtak popodne blizu Thousand Oaksa, gradića koji je pogodila prethodnu večer pucnjava u baru u kojoj je poginulo 12 osoba.

Požar se brzo proširio prema jugu i dosegao u subotu slavno ljetovalište Malibu. 

Gotovo 3600 vatrogasaca bori se s plamenom koji je uništio i kuće nekih slavnih osoba o čemu je više njih izvijestilo na društvenim mrežama. 

Više od 250.000 osoba dobilo je naređenje da napuste svoje domove u širokom području blizu Sacramenta, glavnog grada te države na zapadu SAD-a, te u Malibuu i okolini. 

U oba slučaja tačni uzroci požara još nisu identificirani. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.