Deseci mrtvih u napadima u Afganistanu

Najmanje 33 ljudi je ubijeno, a više od 100 je ozlijeđeno u seriji napada u Jalalabadu na istoku Afganistana.

U 8:30 sati po lokalnom vremenu, bombaš samoubojica detonirao je eksploziv blizu ulaza u podružnicu banke New Kabul, u vrijeme kada su radnici došli po plaće, rekao je provincijski šef policije, Fazal Ahmad Sherzad.

Dodao je da je sat nakon prvog napada, druga eksplozija potresla zgradu banke Da Afghanistan, udaljenu 60 metara.

Treći napad desio se ispred svetišta, ali u njemu nitko nije ozlijeđen.

ISIL preuzeo odgovornost

Glasnogovornik grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) Sahedullah Sahed napisao je na jednoj društvenoj mreži da je napad ispred banke izveo jedan član ISIL-a te da je poginuo veliki broj državnih službenika. 

Talibanski pobunjenici ranije su negirali da su odgovorni za napad, iako su ranije preuzimali odgovornost za takve napade.

“Radilo se o zlodjelu. Mi to snažno osuđujemo”, kazao je glasnogovornik pobunjenika Zabihullah Mujahid za Reuters.

Banka New Kabul, između ostalog, isplaćuje plaće afganistanskoj policiji.

Reporterka Al Jazeere Jennifer Glasse javila je iz Kabula da se napadi dogodili u posebno osjetljivo vrijeme za Afganistan – danas se glasuje za 16 kandidata kabineta.

”Predsjednik je izabran prije šest mjeseci, ali on i dalje nema kabinet, tako da će bilo kakvo nasilje pogoršati već nestabilnu situaciju”, javila je Glasse.

NATO u Afganistanu, u kojem je ranije imao 130.000 vojnika, sada ima tek nekoliko tisuća koji su uključeni u obuku pa se afganistanske snage protiv talibana bore same.

Izvor: Al Jazeera i agencije