Deseci miliona djece ugroženi bolestima koje sprečava vakcina

Cijepljenje
Ne može se dozvoliti da borba protiv jedne bolesti bude na štetu napretka ostvarenog u borbi protiv drugih bolesti (EPA)

Približno 80 milijuna djece diljem svijeta moglo bi biti izloženo riziku od bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom, kao što su difterija, male boginje i dječja paraliza, zbog toga što je rutinska imunizacija poremećena tijekom pandemije COVID-a 19, upozorile su agencije Ujedinjenih naroda i udruženje za cijepljenje GAVI.

Uoči globalnog sastanka na vrhu o cijepljenju, zakazanog za 4. lipnja, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) i GAVI naveli su u priopćenju da podaci pokazuju da je pružanje usluga rutinske imunizacije znatno poremećeno u najmanje 68 zemalja.

To će, kako su upozorili, vjerojatno utjecati na približno 80 milijuna djece mlađe od jedne godine koja žive u tim državama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Remećenje usluga ‘bez presedana’

Dodali su da iza takvog remećenja usluga “bez presedana” na globalnoj razini, otkad su se takvi prošireni programi počeli primjenjivati 70-ih godina 20. stoljeća, stoje ograničenja putovanja, odgađanja isporuka cjepiva, oklijevanje pojedinih roditelja da napuste domove uslijed straha od izloženosti korona virusu i nedostatak zdravstvenih radnika.

“Ne možemo dopustiti da naša borba protiv jedne bolesti bude na štetu dugoročnog napretka koji je ostvaren u našoj borbi protiv drugih bolesti”, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

“Iako okolnosti mogu zahtijevati od nas da privremeno zaustavimo neke pokušaje imunizacije, ove imunizacije moraju se nastaviti što je prije moguće ili riskiramo da zamijenimo jednu smrtonosnu epidemiju drugom”, naglasila je ona.

Izvori: Agencije