Deseci milijardi eura gubitaka zbog krivotvorene robe

Krivotvorine najviše negativno utječu na Italiju, koju to košta gotovo 4,5 milijardi eura godišnje (EPA)

Prodaja krivotvorina modnih brendova čini gotovo 10 posto ukupne prodaje odjeće, obuće i modnih dodataka u Evropskoj uniji, što modnoj industriji oduzima više od 26 milijardi eura godišnje.

Kako su mnoge najpoznatije svjetske modne kuće smještene u Evropi, studija Ureda evropskog komesara za harmonizaciju unutrašnjeg tržišta otkriva “prijetnju koju predstavlja krivotvorenje pri inovaciji novih proizvoda u modnoj industriji te preko direktnih i indirektnih troškova za ekonomiju EU-a”.

Izvještaj ukazuje da direktni godišnji gubici u industriji povezani s krivotvorenom odjećom, obućom i modnim dodacima iznose 26,3 milijardi eura, ili 9,7 posto ukupne prodaje u tom sektoru, piše u studiji, prenosi Hina.

Veliki gubici

Ako se uključe učinci na druge industrije i gubici budžetskih prihoda država, ekonomski utjecaj raste i na 43,3 milijarde eura godišnje.

Krivotvorine također uvelike utječu na zapošljavanje u 28 zemalja EU-a.

Procijenjeni gubitak radnih mjesta kreće se u rasponu od 363.000 do gotovo 520.000, ako se uključe i indirektni učinci.

U izvještaju se procjenjuje da krivotvorine najviše negativno utječu na Italiju, koju to košta gotovo 4,5 milijardi eura godišnje i gotovo 50.000 radnih mjesta.

Izvor: Agencije