Deseci hiljada ljudi na skupu opozicije u Skoplju

Dolazi vrijeme kada se niko neće bojati ničega, poručio je lider opozicije Zoran Zaev okupljenim građanima (Al Jazeera)

Socijaldemokratski savez Makedonije održao je u nedjelju navečer veliki predizborni skup u Skoplju, na kojem se, prema neslužbenim podacima, okupilo najmanje 25.000 ljudi.

No, pojedini makedonski mediji naklonjeni opoziciji navode da je na skupu bilo i do 70.000 građana.

Ukazuju i kako toliki broj građana na mitingu vodeće opozicijske stranke “nije viđen do sada”.

Sa skupa su se čule poruke Zoranu Zaevu, predsjedniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije, u kojima se od njega traži da “sruši režim” dosadašnjeg premijera Nikole Gruevskog.

Zaev je pozvao okupljene da budu ponosni i zajedno prepoznaju, kako je kazao, “povijesni trenutak kada se režim lomi”.

“Ovo je plan koji vodi Makedoniju u korak s Europom, tamo gdje pripadamo, tamo gdje je naša budućnost i zato želim poručiti da je vaš glas 11. prosinca glas za vašu budućnost”, poručio je Zaev.

‘Izbori za djecu i unuke’

“Ostankom Gruevskom na vlasti samo ćemo dobiti nemir i nestabilnost. Zato dolazi vrijeme kada se nitko neće bojati ničega”, rekao je Zaev.

Po njemu, u Makedoniji se “trenutno ne vodi obična predizborna kampanja, niti je riječ o izboru između VMRO-a i SDSM-a, nego su ti izbori za djecu i unuke”.

Okupljeni su nosili transparente s natpisima “Za život Makedonije”, “Ovaj put glasam za ili protiv kriminala”, “Nastaviti borbu”…

Uz makedonske, na skupu SDSM-a mogle su se vidjeti i zastave Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Turske i drugih zemalja.

Skup je završio mirno i bez incidenta.

Izvor: Al Jazeera i agencije