Deseci hiljada Katalonaca tražili formiranje separatističke vlade

Katalonija, Barcelona, Prosvjed, Protest
Prema lokalnoj policiji, 45.000 osoba učestvovalo je u protestu 'Republika odmah' (EPA)

Obrana kandidata za predsjednika katalonske vlade Jordija Sancheza žalila se u ponedjeljak Vrhovnom sudu na odluku da ga se ne pusti iz pritvora na sjednicu parlamenta u Barceloni, na kojoj je u ponedjeljak mogao biti izabran.

Sjednica katalonskog parlamenta, najavljena za ponedjeljak, otkazana je do daljnjeg nakon što Sanchez nije pušten na uvjetnu slobodu kako bi mogao sudjelovati u radu parlamenta, čime se nastavlja politička nestabilnost u pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika.

Sanchezovi odvjetnici promijenili su strategiju najavljenu u petak te su se prvo odlučili žaliti Vrhovnom sudu, prije obraćanja Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, prenosi Hina.

Osobni dolazak u parlament uvjet za izbor

U petak je predsjednik parlamenta Roger Torrent priopćio kako je sjednica odgođena dok se o odluci španjolskog suda ne očituje sud za ljudska prava.

Španjolski istražni sudac Pablo Llarena odbio je u petak pustiti Sáncheza na uvjetnu slobodu i time mu onemogućio prisustvovanje raspravi u Barceloni.

Osobni dolazak u parlament uvjet je da bude izabran.

“Uskraćivanje prava demokratski izabranom zastupniku da prisustvuje sjednici, na kojoj je kandidat za predsjednika vlade, ozbiljna je povreda njegovih osnovnih prava”, navedeno je u žalbi obrane.

Sanchez, pobornik nezavisnosti Katalonije, od listopada se nalazi u pritvoru pored Madrida, optužen za pobunu protiv Španjolske, neposluh i organiziranje referenduma o nezavisnosti suprotnog španjolskom ustavu. On je bio na čelu organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC), koja je organizirala masovna okupljanja građana i prosvjede uoči referenduma.

Njegovi odvjetnici tvrde da je istražni sudac zanemario pretpostavku nevinosti kada ga je odlučio zadržati u pritvoru.

Deseci tisuća Katalonaca prosvjedovali su u nedjelju u Barceloni na poziv separatističke udruge tražeći formiranje vlade odlučne da radi na odcjepljenju.

Prema lokalnoj policiji, 45.000 osoba sudjelovalo je u prosvjedu “Republika odmah” u organizaciji Katalonske nacionalne skupštine, moćne separatističke udruge.

Katalonci podijeljeni

Iako su na regionalnim izborima 21. prosinca osvojile apsolutnu većinu mjesta u katalonskom parlamentu, separatističke stranke nisu postigle dogovor o sastavljanju regionalne vlade.

“Više od dva milijuna građana Katalonije želi katalonsku republiku odmah”, izjavio je novinarima potpredsjednik Katalonske nacionalne skupštine Agusti Alcoberro.

Prošlog su tjedna dvije glavne separatističke stranke postigle sporazum o odcjepljenju, predviđajući staviti na referendum budući katalonski ustav.

Katalonski čelnici bezuspješno su proglasili neovisnost od Španjolske u listopadu, kršeći Ustav Španjolske.

Nakon izbora u prosincu koje je raspisao Madrid, separatističke stranke zadržale su tijesnu većinu u katalonskom parlamentu, ali ne uspijevaju formirati vladu.

Ankete pokazuju da su Katalonci podijeljeni kad je riječ o neovisnosti.

Izvor: Agencije