Deseci hiljada Čeha traže suđenje premijeru Babišu

Oko 50.000 Čeha, prema procjenama organizatora, okupilo se na Vaclavskom trgu (EPA)

Desetine hiljada Čeha ponovo, već četvrtu sedmicu za redom, na protestu u Pragu zahtevaju ostavku nove ministarke pravde Marije Benešove, koju vide kao pretnju za nezavisnost sudova.

Oni veruju da je imenovana da spreči suđenje premijeru Andreju Babišu za mahinacije oko dva miliona evra evropskih dotacija za njegovu porodičnu farmu i konferencijski centar “Rodino gnezdo”.

Za razliku od ranija tri protesta na Staromnjestskom trgu, organizatori iz organzacije Milion trenutaka za demokratiju su za do sada najmasovniji protest odabrali veći Vaclavski trg, kao simbolično mesto spontanog okupljanja Čeha u trenucima nacionalnih tragedija i radosti, pred konjičkim kipom svetog Vaclava, sveca zaštitnika češkog naroda.

“Babiš u koš”, “Lopov”, “Ostavka”… skandirali su na trgu demonstranti. koji su ovog puta došli iz raznih krajeva Češke, a uz nacionalne zastave i zastave Evropske unije i transparente sa porukama poput “Benešova Marije moje zločine da sakrije”, “Nismo slepi” ili “Babiš je zlo”, mnogi su došli sa belim kartama sa kratkom porukom “Ostavka”.

Oko 50.000 Čeha, prema procenama organizatora, na Vaclavskom trgu zahtevalo je da ministarka podnese ostavku kako ne bi mogla da interveniše i natera tužilaštvo da odbije predlog policije da se premijer optuži i izvede pred sud, zato što je pre 12 godina izdvojio farmu “Rodino gnezdo” iz svog koncerna Agrofert samo zato da dobije evropske dotacije iz programa za mala preduzeća, a, čim su kontrole nakon pet godina prošle vratio je ponovo u Agrofert.

Ostavka bez objašnjenja

Prethodni ministar pravde Jan Knježinek ostavku bez objašnjenja najavio je sredinom aprila, samo dan nakon što je policija predala tužilaštvu predlog da se premijer Babiš optuži i izvede pred sud.

“Na pune trgove već sam navikao. To spada u slobodu i demokratiju. Na početku je to bila inicijativa građana, a sada je to postala kampanja pred izbore za Evropski parlament kada drže govore razni opozicioni poslanici i senatori. Pravosuđe je nezavisno. Ministarki sam preporučio da bude suzdržana u medijima. Ali, ne žalim odluku da je imenujem. Na funkciju glavnog tužioca je svojevremeno Benešovu imenovala legenda češkog pravosuđa, ministar Otakar Motejl”, kazao je ovog vikenda o protestima za dnevnik Pravo premijer Babiš.

Udruženje Milion trenutaka za demokratiju osnovano je nakon parlamentarnih izbora 2017. godine da prati kako premijer Babiš ispunjava predizborna obećanja da će razvijati demokratiju u Češkoj.

Zbog uverenja da premijer to ne čini, Milion trenutaka za demokratiju krenuo je u prikupljanje potpisa i do sada je prikupilo 300.000 potpisa od Čeha koji smatraju da Babiš, pošto je krivično gonjen, a policija je zatražila da se i optuži, treba da podnese ostavku.

Protesti će se naredne sedmice održati u drugim češkim gradovima u unutrašnjosti, na koje bi masovno trebalo da dođu Pražani.

Izvor: Agencije